Ništa od zakona
52

Zastupnici SDA se neće pojaviti na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi se trebao vanredno izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta. Zastupnici SDA, od kojih zavisi usvajanje zakona, neće se pojaviti na sjednici, potvrđeno je za Klix.ba.

U Federalnom parlamentu održat će se dvije vanredne sjednice u dva dana, a već na današnjoj će se zastupnici izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su u proceduru uputili DF i SDP.

Prema riječima opozicionih zastupnika, usvajanjem zakona bi se praktično provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, što bi spriječilo "mostarizaciju" cijele Federacije BiH nakon predstojećih izbora.

Međutim, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Esad Bašagić potvrdio je za Klix.ba da se zastupnici ove stranke neće pojaviti na današnjoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Podsjećamo da su Ismet Osmanović i Šefik Džaferović prilikom konsultacija s predlagačima kazali da SDA načelno podržava rješenja u Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić podsjetio je za Klix.ba da je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić, otkako je zajednički prijedlog DF-a i SDP-a upućen u proceduru, odbijao da ispoštuje svoju poslovničku dužnost nezakazivanjem sjednice.

"SDA očigledno ima problem. Oni nemaju problem s našim Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama koliko imaju problem s tim da im se HDZ ne naljuti ukoliko bi ga podržali. Sve to podređeno je političkom ponašanju Dragana Čovića", kazao je Mašić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, SDA se u protekle tri godine bukvalno ponašala prema uputama HDZ-a i Dragana Čovića, a nepojavljivanje na današnjoj sjednici bit će samo šlag na tortu.