{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zastupnici SDA napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

26.2.2013. u 20:21
178
61
Zastupnici SDA napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
178
Zastupnici Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH napustili su sjednicu koja još traje.
Zastupnici SDA su otišli jer su nezadovoljni odlukom parlamentarne većine da se na zahtjev zastupnika SDP-a sa današnjeg dnevnog reda sjednice povuče razmatranje Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Predlagači su bili zastupnici SDA i ovo je trebala biti prva tačka dnevnog reda sjednice.

Nakon njihovog odlaska kao dvije tačke dnevnog reda usvojene su Odluka o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, kojima su prestala prava na dan 31.05. 2012. godine i Zakon o zaštiti žiranata i FBiH.

Upravo zbog ovog zakona ispred zgrade Parlamenta Federacije jutros se okupilo oko 1.500 demobilisanih boraca koji traže usvajanje zakona na današnjoj sjednici. Borci se i dalje nalaze ispred zgrade i čekaju konačan ishod sjednice.

Danas su pokušali i ući u zgradu Parlamenta u čemu ih je spriječila policija. Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik demobilisanih boraca Šemsudin Pojata izašao pred borce i počeo čitati listu zahtjeva koju su usaglasili sa parlamentarcima te kazao kako su parlamentarci tražili da se izjašnjavanje o tim pitanjima odgodi do 20. aprila.

U incidentu je lakše povrijeđeno nekoliko osoba, a intervenisala je i Hitna medicinska pomoć.

Tokom poslijepodneva održano je i nekoliko sastanaka Kolegija Predstavničkog doma PS FBiH i boraca, a prisustvovali su i federalni premijer Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina. No, dogovor nije postignut.

Situacija je trenutno mirna, a borci su poručili kako neće otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: