{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Zastupnici SDA napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

26.2.2013. u 20:21
178
61
Zastupnici SDA napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
178
Zastupnici Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH napustili su sjednicu koja još traje.
Zastupnici SDA su otišli jer su nezadovoljni odlukom parlamentarne većine da se na zahtjev zastupnika SDP-a sa današnjeg dnevnog reda sjednice povuče razmatranje Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Predlagači su bili zastupnici SDA i ovo je trebala biti prva tačka dnevnog reda sjednice.

Nakon njihovog odlaska kao dvije tačke dnevnog reda usvojene su Odluka o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga BiH, kojima su prestala prava na dan 31.05. 2012. godine i Zakon o zaštiti žiranata i FBiH.

Upravo zbog ovog zakona ispred zgrade Parlamenta Federacije jutros se okupilo oko 1.500 demobilisanih boraca koji traže usvajanje zakona na današnjoj sjednici. Borci se i dalje nalaze ispred zgrade i čekaju konačan ishod sjednice.

Danas su pokušali i ući u zgradu Parlamenta u čemu ih je spriječila policija. Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik demobilisanih boraca Šemsudin Pojata izašao pred borce i počeo čitati listu zahtjeva koju su usaglasili sa parlamentarcima te kazao kako su parlamentarci tražili da se izjašnjavanje o tim pitanjima odgodi do 20. aprila.

U incidentu je lakše povrijeđeno nekoliko osoba, a intervenisala je i Hitna medicinska pomoć.

Tokom poslijepodneva održano je i nekoliko sastanaka Kolegija Predstavničkog doma PS FBiH i boraca, a prisustvovali su i federalni premijer Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina. No, dogovor nije postignut.

Situacija je trenutno mirna, a borci su poručili kako neće otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: