Traže ispunjenje zahtjeva
586

FOTO / Demobilisani borci pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Neredi ispred zgrade Parlamenta FBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko 1.500 demobilisanih boraca pokušalo je ući u zgradu Parlamenta Federacije, ispred kojeg su se okupili još jutros jer je sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma trebao biti skinut Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima.

Ipak, borce su u namjeri da uđu u Parlament spriječili policajci koji su u većem broju došli da osiguraju skup, javlja naš reporter sa mjesta događaja.

Saobraćajnica ispred Parlamenta FBiH trenutno je blokirana, a situacija u kojoj su borci pokušali ući u Parlament nije izgledala nimalo naivno. Sve se srećom završilo bez većih posljedica te je situacija pred Parlamentom nešto mirnija, s tim da borci i dalje uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Hoćemo zakon".

Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik demobilisanih boraca Šemsudin Pojata izašao pred borce i počeo čitati listu zahtjeva koju su usaglasili sa parlamentarcima te kazao kako su parlamentarci tražili da se izjašnjavanje o tim pitanjima odgodi do 20. aprila.

Nakon toga, borci su glasno negodovali i probili prvi policijski kordon, ali su ipak spriječeni da uđu u zgradu Parlamenta. U toku su pregovori šest predstavnika boraca sa parlamentarcima, te je situacija sada nešto mirnija.

Bivša pripadnica Armije RBiH Jasmina Altić iz Bihaća za Klix.ba je kazala da borci ne traže ništa nemoguće već zakon koji je donesen na državnom nivou pa spušten na entitete.

"Živim od 310 maraka koje daju kad se smiluju. Moje kolege imaju bolesnu djecu kojoj ne mogu kupiti kilu limuna, a ostalo da vam ne govorim. Kada sam se borila znala sam od koga sam bježala i zašto sam branila Bosnu, za ovu BiH se nisam borila", kazala nam je Jasmina.