Počela sjednica Skupštine KS
0

Zastupnici raspravljaju o Zakonu o visokom obrazovanju

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nakon ljetne pauze prvi put okupili su se danas, a na samom početku sjednice uslijedila je rasprava o tome da li će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju biti razmatran po hitnom postupku.

Ovaj zakon nije bio u prvobitno predloženom dnevnom redu te se trenutno razmatra njegovo uvrštanje u dnevni red, kao i procedura prema kojoj će se zakon razmatrati.

Iz Komisije akademske zajednice koja je razmatrala zakon upozoreno je da trenutni zakon nije primjenjiv te da postoji određena hitnost donošenja zakona.

Nakon što zastupnici usvoje dnevni red, prva tačka o kojoj je najavljena rasprava je o donošenju zaključka o utvrđivanju termina održavanja sjednice Skupštine KS o prijedlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Ovaj prijedlog za smjenu sadašnje vlade koju čine ministri i premijer iz Socijaldemokratske partije BiH te ministri iz Saveza za bolju budućnost BiH, potpisalo je 13 zastupnika u Skupštini iz Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnik Enes Zeković.

U obrazloženju za smjenu Vlade naveli su brojne razloge, a između ostaloga, jer je, kako tvrde, izazvala pravni i administrativni haos, donošenje odluka i zakona koji nisu u skladu s Ustavom i drugim pravnim propisima, a potpisnicu smatraju da aktuelnoj vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje nagomilanih problema.

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je u januaru 2011. godine, a činili su je ministri i premijer iz SDP-a te ministri iz SDA. Nakon što SDA nije podržala državni budžet uslijedilo je raskid Platforme na svim nivoima te je u KS-u SDA "izbačena iz vlasti" u junu ove godine, a novu Vladu sada čine SDPBiH i SBBBiH.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija te Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima, kao i Nacrt zakona o šumama Kantona Sarajevo.