Zaključak usvojen s 19 glasova za
38

Skupština KS se izjašnjava o nepovjerenju Vladi 21. septembra

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo s 19 glasova za i 15 protiv usvojili su zaključak da će sjednica , na kojoj će se izjašnjavati o nepovjerenju ovoj Vladi održati u petak, 21. septembra, u 14 sati.

Prijedlog za smjenu sadašnje vlade koju čine ministri i premijer iz Socijaldemokratske partije BiH te ministri iz Saveza za bolju budućnost BiH, potpisalo je 13 zastupnika u Skupštini iz Stranke demokratske akcije (SDA), Stranke za BiH (SBiH) i Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnik Enes Zeković.

U obrazloženju za smjenu Vlade naveli su brojne razloge, a između ostaloga, jer je, kako tvrde, izazvala pravni i administrativni haos, donošenje odluka i zakona koji nisu u skladu s Ustavom i drugim pravnim propisima, a potpisnicu smatraju da aktuelnoj vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje nagomilanih problema.

Šef Kluba zastupnika iz SDA u Skupštini KS-a Elmedin Konaković podsjetio je da je ovaj zahtjev dostavljen prije 17 dana te upitao da li je Vlada za danas pripremila izjašnjavanje o ovom prijedlogu jer bi onda tražio da se sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi održi danas nakon što se završi redovna radna sjednica koja je u toku.

"Ako Vlada to nije pripremila da li to znači da smatra da ovaj prijedlog nije ozbiljan te da je neutemeljen. Ukoliko nije spremna odgovoriti ovom prijedlogu danas, Poslovnikom je propisano da izvještaj sa stavovima i mišljenjima u vezi s prijedlogom dostavi u roku od 48 sati stoga je to onda petak u 14 sati", obrazložio je Konaković.

Premijer KS-a Fikret Musić kazao je da je Vlada detaljno proučila prijedlog 13 zastupnika, ali da nije imala obavezu da izvještaj o njemu pripremi za danas dok se ne odredi termin održavanja ove sjednice.

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je u januaru 2011. godine, a činili su je ministri i premijer iz SDP-a te ministri iz SDA. Nakon što SDA nije podržala državni budžet uslijedilo je raskid Platforme na svim nivoima te je u KS-u SDA "izbačena iz vlasti" u junu ove godine, a novu Vladu sada čine SDPBiH i SBBBiH.

Zastupnici su danas usvojivši dnevni red odlučili da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju biti razmatran u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku kako je bio prijedlog Vlade KS.