Skupština KS
0

Zastupnici raspravljaju o ključnim reformama u obrazovanju i zdravstvu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici raspravljat će o prijedlozima zakona o osnovom i srednjem obrazovanju koji su izazvali velike rasprave u KS. Roditelji, nastavno osoblje, poslodavci i predstavnici sindikata tvrde da ovakvi prijedlozi nisu dobri za djecu koja trebaju biti u fokusu zakona.

Zakon o osnovom odgoju i obrazovanju je 3. tačka dnevnog reda i na njega ima 40 amandmana koje su sastavili predstavnici Vijeća roditelja i nadležni sindikati. Slično je i s Prijedlogom zakona o srednjem obrazovanju koje je 4. tačka dnevnog reda. Očekuje se burna rasprava za obje tačke.

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ranije je rečeno kako imaju 21 glas zastupnika protiv ovakvih prijedloga, odnosno za prijedloge ukoliko amandmani budu usvojeni.

Iz Vijeća roditelja KS i nadležnih sindikata rečeno je kako ovakvi prijedlozi zakona imaju za cilj omogućavanje neograničenih mandata direktorima te davanje moći da političke partije upravljaju školama, školskim odborima i obrazovanjem. S druge strane, planirani su rezovi troškova, što je naišlo na veliko negodovanje kod roditelja koji smatraju da u obrazovanje djece treba ulagati.

Zajednička poruka svih predstavnika nevladinog sektora je da obrazovanje ne može biti plijen političke stranke i da politika mora "izaći iz škola".

Na dnevnom redu Skupštine je i Prijedlog odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS o kojem se govorilo proteklih mjeseci. Prema ovoj odluci predviđeno je, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike, prebacivanje djece od 6 godina u porodičnu medicinu i privatiziranje stomatološke prakse u domovima zdravlja.

Pred zastupnicima bi se danas trebao naći i Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2016. godinu koji je već dva puta bio na dnevnom redu Skupštine KS, ali nije razmatran.

Sjednica počinje u 10 sati.