Konačan prijedlog
236

Pogledajte koje zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo se spajaju, a koje ukidaju

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema planu rekonstruisanja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije ustanova u Kantonu Sarajevo, koji će se naći pred zastupnicima na narednoj Skupštini KS, predviđeno je, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike, prebacivanje djece od 6 godina u porodičnu medicinu i privatiziranje stomatološke prakse u domovima zdravlja.

Posljedica je to neusklađenosti zdravstvenih usluga sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, što je dovelo do dupliranja usluga, neiskorištenosti kadra, prostora, opreme i povećanja troškova zdravstvene zaštite, a što je u konačnici rezultiralo gubicima u poslovanju.

Zbog nedovoljne iskorištenosti raspoloživih kapaciteta stomatologije i veoma visokih troškova u obavljanju ove djelatnosti, predlaže se pokretanje inicijative privatizacije stomatološke djelatnosti, zbog čega će biti neophodno donijeti odgovarajuće pravne akte.

Djeca se prebacuju u ambulante, studenti ostaju bez posebnog tretmana

Zdravstvena zaštita djece od 6 do 14 godina bit će organizovana u timovima porodične medicine, uz plansko prebacivanje zdravstvenih kartona iz Službe za školsku djecu prema ambulantama u kojima su registrovani roditelji. Preventivno odgojne mjere zdravstvene zaštite provodit će JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Studentska populacija iz KS ubuduće će zdravstvenu zaštitu ostvarivati kao i svi ostali osiguranici Kantona Sarajevo, jer je ustanovljeno da ne postoji potreba za organizovanjem posebne zdravstvene ustanove za liječenje studenata. Studentima iz drugih kantona osigurat će se zdravstvena zaštita u skladu sa Sporazumom o načinu i postupcima korištenja zdravstvene zaštite van područja kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja kojem osiguranik pripada.

Reformom zdravstva, a u svrhu reorganizacije i optimizacije zdravstvenih ustanova i boljeg funkcionisanja i finansijske održivosti zdravstvenog sistema, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva pripojit će se domovima zdravlja, a Higijensko-epidemiološka služba iz domova zdravlja bit će pripojena Zavodu za javno zdravstvo KS.

Također, zaključeno je da ne postoji potreba da Zavod za sportsku medicinu KS egzistira kao posebna zdravstvena ustanova, zbog čega će se kadar koji obavlja specifičnu zdravstvenu zaštitu u ovoj ustanovi pripojiti Zavodu za medicinu rada KS, a zdravstvena zaštita pripadajućih populacionih grupa organizovat će se u okviru posebne organizacione jedinice u sklopu Zavoda za medicinu rada KS.

Pripajanjem kadra skratit će se lista čekanja i "lutanje" pacijenta

Planom je također predviđeno da Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" preuzme specijalističko-konsultativnu djelatnost iz opće interne medicine sa dijabetološkim savjetovalištem, neurologije, otorinolaringologije i oftalmologije iz JU Dom zdravlja KS i drugih zavoda koji su obavljali ovu djelatnost. Zaključeno je da će se pripajanjem kadra uvezati i ojačati specijalističko-konsultativana djelatnost, otvoriti mogućnost mobilnosti zdravstvenog kadra prema stvarnim potrebama stanovništva, skratiti lista čekanja i "lutanje" pacijenta kroz zdravstveni sistem, poboljšati komunikacija između nivoa zdravstvene zaštite, povećati mogućnost napredovanja i edukacije zdravstvenog kadra te povećati kvalitet zdravstvenih usluga i zadovoljstvo korisnika zdravstvenom zaštitom.

Zbog nedefinisanog pravnog statusa u dijelu koji se odnosi na pružanje zdravstvenih usluga stomatološke zaštite za osiguranike KS, Stomatološki fakultet s klinikama se od 1. januara 2017. godine prestaje finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, osim posebno definisanih programa koji bi bili osnova ugovaranja između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Stomatološkog fakulteta s klinikama.