Novo staro pitanje
33

Zastupnici PSBiH žele znati ko blokira potpisivanje sporazuma BiH i Islamske zajednice

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već nekoliko sjednica traže od organa izvršne vlasti da se očituju o tome zbog čega BiH nema potpisan sporazum sa Islamskom zajednicom.

Tako je i na današnjoj sjednici zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović tražio od Vijeća ministara BiH da parlamentarcima pojasni ko blokira Ugovor BiH i Islamske zajednice BiH. On je podsjetio da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović otvoreno hvalio kako on blokira usvajanje sporazuma.

Na njegovo pitanje odgovor je dao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je rekao da se isto kao i Bećirović zalaže za jednakopravnost svih naroda i građana BiH. Kako kaže, pitanje sporazuma s Islamskom zajednicom i BiH je pitanje o kojem se već dugo izražava zabrinutost, a o kojem nije bilo govora posljednjih deset godina.

Ističe da je pravo pitanje zašto je ovaj sporazum morao sačekati aktuelni saziv Vijeća ministara BiH i zašto nije riješeno. Kako kaže, Vijeće ministara BiH je ozbiljno razmotrilo tekst ugovora i aspekte koje se tiču specifičnih stvari nakon čega je 29. septembra 2015. godine jednoglasno usvojilo Prijedlog osnovnog ugovora države BiH i Islamske zajednice.

Zastupnicima je poručio da pitanja u vezi s ovim sporazumom postave članovima Predsjedništva BiH jer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla.

"Nakon usvajanja smo Prijedlog osnovnog ugovora uputili Predsjedništvu BiH. Dakle, pitanja trebate uputiti članovima Predsjedništva BiH, a ne Vijeću ministara BiH. Vi na to imate pravo", rekao je Zvizdić.