Mektićev prijedlog
23

Zastupnici odlučili: Zakon o prestanku mandata članovima VSTV-a razmatrat će se po hitnom postupku

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom zakonodavnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u sadašnjem sastavu, a koji je predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa "za", 14 "protiv" i jednim "suzdržanim", odnosno uz dovoljnu opću i entitetsku većinu. Hitnost su iz RS-a podržali SDS, PDP i Adil Osmanović.

Nakon usvajanja hitne procedure otvorena je diskusija o sadržaju samog zakona.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) rekla je da se u toku diskusije o hitnosti procedure raspravljalo i o VSTV-u i o stanju u bh. pravosuđu. Ona je kazala da u potpunosti stoji priča i možda činjenice koje su iznesene kada je riječ o funkcionisanju i uspostavi VSTV-a BiH.

Kako kaže, VSTV je uspostavljen prijenosom nadležnosti s entiteta na državu te da je cilj bio da se pravosuđe učini nezavisnim, profesionalnim i nepristranim. Istakla je da niko nije spomenuo da je VSTV BiH uspostavio OHR i međunarodne organizacije te da niko nije imao pravo reći kako vide imenovanje sudija i tužilaca na pravosudnim funkcijama.

Ona je dodala da su se mnogi ponosili VSTV-om nakon što je VSTV uspostavljen te da su svi koji su davali bilo kakve kritike bili otvoreno prozivani na način da su optuživani kako se miješaju u rad pravosuđa. Kako kaže, već na početku vidjelo se da nešto ne štima i da je poslije potvrđeno kako je takvo rješenje daleko od idealnog.

"VSTV nije dao efekte i nije opravdao ciljeve uspostavljanja. Od nas niko ne može i ne treba preuzeti odgovornost. To trebaju učiniti oni koji su ih uspostavili", rekla je Krišto.

Ona je kazala da ni zakon koji je predložio Dragan Mektić neće dati željeni efekt i da smatra kako je on samo temporalnog karaktera jer se odnosi na jedan mandat.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović rekao je da se zastupnici slažu kako stanje u VSTV-u BiH nije dobro te da danas nijedan zastupnik nije branio rad VSTV-a BiH. Podsjetio je da su parlamentarci odbili izvještaje o radu VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu, odnosno da su parlamentarci već dali jasnu poruku VSTV-u.

Kako kaže, nizak je stepen povjerenja javnosti u pravosuđe i došlo je krajnje vrijeme da se povuku određeni potezi.

"Ne možemo ne dotaći se izjava predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Njegovo objašnjenje je bilo neodgovorno", rekao je Osmanović komentarišući izjave Tegeltije nakon što PSBiH nije usvojila izvještaje VSTV-a BiH.

Osmanović je rekao da se Milanu Tegeltiji dao prostor da podnese ostavku nakon afere "Potkivanje", ali da on nije pokazao visok stepen odgovornosti. Kako kaže, ni VSTV BiH nije pokazao odgovornost jer nije izglasao smjenu Milana Tegeltije.

"Mi moramo povući određene poteze kada je riječ o diskusijama mojih kolega, povezivanje SDA s ovom inicijativom i slično. Tačno je da je Predsjedništvo SDA donijelo zaključak da se pokrene smjena predsjednika VSTV-a, ali u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH. Nismo ni imali naznaka da će doći do ove inicijative, jer nismo imali kontakt s Draganom Mektićem", kazao je Osmanović.

Najavio je da će SDA podržati usvajanje ovog zakona jer SDA želi povući poteze i uozbiljiti rad VSTV-a BiH.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da vjeruje kako SDA nije imala kontakt sa SDS-om i PDP-om, ali da je uvjeren kako je SDA imala kontakt sa SNSD-om i HDZ-om kada je riječ o blokadi konstituisanja parlamentarne komisije koja bi se bavila stanjem u pravosuđu s posebnim osvrtom na VSTV BiH.

On je rekao da su SDA, SNSD i HDZ četiri puta oborili pokušaje u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se konstituiše ova komisija. Osmanović je odgovorio da Arnaut ima kompleks od SDA, ali i od Stranke za BiH i SBB-a te da mu on može pomoći u tome.