Skupština KS
0

Zastupnici odbacili izvještaj o radu Vlade

FENA
Sa devet glasova za, 16 suzdržanih i dva glasa protiv zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo odbacili su danas Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za prošlu godinu.

Premijer Kantona Fikret Musić kazao je da je ova vlada posmatrala izvještaj kao izvještaj ministarstava i kao takvog ga uputila u skupštinsku proceduru.

Dopredsjedavajući kantonalne Skupštine Ivan Brigić ukazao je na propuste u ovom izvještaju posebno naglašavajući da u izvještaju nije zavedena vanredna sjednica na kojoj su se zastupnici izjašnjavali o povjerenju Vladi, ali i da nema ni slova o tome da je vlada pola godine radila razjedinjeno među koalicionim partnerima.

Dodao je da je izvještaj trebao sadržavati i dobre i loše stvari.

Nemin Pećanac, zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH, kazao je već na početku rasprave da neće glasati za ovaj izvještaj, budući da je svoju predizbornu kampanju temeljio na propustima bivše vlade, te da bi bilo vrlo licemjerno kada bi glasao za izvještaj.

Stoga je zatražio da se izvještaj samo primi k znanju, ali je predsjedavajuća Mirjana Malić naglasila da je to nemoguće jer je sadašnja vlada tražila izjašnjavanje kada je izvještaj uputila u skupštinsku proceduru.

Nedžad Fazlija, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kazao je da, kada bi se ovaj izvještaj gledao bez prethodnog znanja reklo bi se da se radi o najboljoj vladi ikada.

Skupština je usvojila i u javnu raspravu uputila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji ima za cilj, kako je kazao ministar privrede KS Rusmir Sendić privlačenje privatnog kapitala, ali i omogućiti da se javni resursi kvalitetnije koriste.

Prijedlog Odluke o izmjeni odluke o usklađivanju statusa kantonalnih javnih komunalnih preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima FBiH i to za njih 14 nije usvojen.

Sjednica je prekinuta, a nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo bit će naknadno utvrđen.