Kanton Sarajevo
0

Opozicija u Skupštini o Nacrtu budžeta za 2011. godinu

FENA
Članovi Vlade Kantona Sarajevo utvrdili su i u skupštinsku proceduru uputili nacrt budžeta za 2011. godinu u iznosu 715 miliona KM, a poslanici u Skupštini KS-a razmatrat će ga na sjednici koja je zakazana za 17. februar.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je novinarima da je ovogodišnji budžet stabilizacijski, socijalni i razvojni, ali opozicija tvrdi drugačije.

Poslanik u Skupštini KS-a Dževad Radžo iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH kazao je u izjavi za Fenu da ovako predložen budžet nije ni jedno od gore navedenoga.

Za njega je najveći problem uračunatih 35 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u budžet, a taj novac je, kako kaže, veoma upitan jer ga kanton nije dobio ni za prošlu godinu. Veliki problem je, po njegovom mišljenju, i zaduženje od 210 miliona KM kod komercijalnih banaka, jer su kamate na te kredite visoke.

Također je istakao da iznos od 2,5 miliona KM za nevladin sektor otvara polemiku da li su te organizacije vladine ili nevladine.

"Nacrt je s obzirom na predizborna obećanja poražavajući, a nije ni socijalni ni stabilizacijski, a pogotovo ne razvojni", tvrdi u izjavi za Fenu Besim Mehmedić, poslanik Stranke za BiH u SKS-u.

Napomenuo je da za Akcioni plan integracije Univerziteta u Sarajevu koji je usvojen davno nije predviđena nijedna konvertibilna marka, a za provođenje ovog zakona potrebno je dva miliona KM. Nije predviđen ni novac za nastavak izgradnje akademije scenskih umjetnosti.

Vladajuća koalicija je, kaže Mehmedić, najavljivala borbu protiv korupcije te stvaranje pravne države, a pri tome je umanjeno izdvajanje novca iz budžeta za Ministarstvo pravde i predviđeno je smanjenje zaposlenih u Kantonalnom tužilaštvu i u sudovima.

Dodao je još i da ni one eventualne greške koja je prethodna vlada učinila ničim u ovom budžetu nisu ispravljene, a to se ne može pravdati činjenicom da ova vlada nije spremna, jer je premijer Musić bio poslanik u skupštinu deset godina.

Predrag Kojović, poslanik u Skupštini iz Naše stranke, kazao je za Fenu da najavljene uštede u javnoj potrošnji, racionalizacija državne administracije, uvođenje finansijskog reda i političke odgovornosti kao ni obećana veća ulaganja u obrazovanje i nauku i posebno istaknuta važnost koju će nova vlast dati festivalima kulture koji Sarajevo čine dijelom Evrope i svijeta nisu sadržani u utvrđenom budžetu.

"Nova vlast se zadužuje, na već postojeće podiže nove kredite koje će, uvećane za visoke kamate, vraćati neke buduće generacije", ističe Kojović.

Naglasio je da ubrizgavanje pozajmljenog novca u administrativni sistem koji je i nefunkcionalan i korumpiran nije nešto što bi stranka iz koje dolazi Kojović podržala.

Poslanik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac, također je za Fenu prokomentirao ovogodišnji budžet ističući da on ne predviđa nikakvo unapređenja standarda građana u Sarajevu niti razvoj i pomoć infrastrukturi, stoga je ovaj budžet "napravljen samo za budžetske korisnike, a svi ostali su na čekanju".

Vladajuću koaliciju u KS-u čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Stranka demokratske akcije. U skupštinskim klupama je 17 poslanika iz ovih stranaka (SDP - deset i SDA - sedam), sedam poslanika je iz SBB-a, četiri iz Stranke za BiH, po dva imaju Naša stranka i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS-Sefer Halilović), a po jednog poslanika ima SDU, Narodna stranka Radom za boljitak i BOSS.