Vlada Kantona Sarajevo
0

Utvrđen Nacrt budžeta od 715 miliona KM

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku Treće redovne sjednice utvrdila Nacrt budžeta KS za 2011. godine u iznosu od 715 miliona KM.

"Zadovoljan sam odnosom kompletne Vlade KS, jer su ministri pokazali maksimalnu odgovornost prilikom izrade Budžeta KS. Potpuno svjesni složene finansijske situacije ponudili su realne prijedloge koji se upotpunosti uklapaju u opredjeljenje Vlade da budžet za ovu godinu bude budžet štednje i stabilizacije", rekao je premijer KS Fikret Musić na početku pres-konferencije posvećene Nacrtu budžeta.

       Kako je istakao ministar finasija KS Muhamed Kozadra, u Nacrtu budžeta su sadržani prihodi u iznosu od 670 miliona KM, druga tranša MMF-a od 35 miliona KM, te 10 miliona KM kreditnih sredstava od komercijalnih banaka namijenjih za realizaciju započetih kapitalnih projekata.  

       Najavljen je i nastavak korištenja kreditnih sredstava za realizaciju velikih kapitalnih projekata, kao što su: rekonstrukcija kolektora u iznosu od 46 miliona eura, sanacija vodovodne mreže sredstvima od 30 miliona eura od EBRD-a, te izgradnja saobraćajnica u KS sredstvima u iznosu 37,5 miliona eura, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

       "Poseban problem i ove godine predstavlja nam raspodjela prihoda iz indirektnih poreza za niže nivoe vlasti. Zajednički je stav da Vlada KS zatraži od Vlade FBiH izmjenu aktuelnih procenata i pravičniju raspodjelu ovih prihoda, jer je planirano da KS ove godine dobije samo 28,8 posto sredstava, što je za 6,2 posto manje u odnosu na 2005. godinu", istakao je ministar Kozadra. 

       Dodao je kako će plaće i naknade budžetskih korisnika ostati na dosadašnjem nivou, dok će zapošljavanje biti zaustavljeno, osim u slučajevima upražnjenih radnih mjesta nastalih zbog penzionisanja i smrtnih slučajeva uposlenih. Također će se tražiti i izrada analize plaća, jer su plaće u Kantonu Sarajevu po svojoj visini u odnosu na druge nivoe vlasti među najnižim. Naglašeno je i da će se materijalni troškovi neznatno uvećati u odnosu na 2010. godinu, zbog toga što je planirana kupovina uniformi pripadnicima MUP-a KS. 

       Prema riječima premijera Musića, Nacrt budžeta KS za 2011. godinu bit će u petak proslijeđen poslanicima Skupštine KS koji će ga razmatrati na sjednici planiranoj za 17. februar ove godine.