Kupovina bez garancije
759

Zašto su Solak i Hodžić potpisali dva skoro identična ugovora: "Ako laže koza, ne laže rog"

S. Hambo
Na jednom ugovoru navedeno da je predmet kupovine respirator HC VE003, a na drugom ACM812A
Na jednom ugovoru navedeno da je predmet kupovine respirator HC VE003, a na drugom ACM812A
Dok se čeka konkretna akcija Tužilaštva BiH i konačno saslušavanje ključnih aktera afere "Respiratori", u javnosti se u posljednjih nekoliko dana pokušava razvodniti priča i možda djelimično opravdati sam postupak nabavke. Zašto su direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić potpisali dva ugovora i koji je ugovor prvi potpisan?
Iako se radi o velikoj aferi i u najmanju ruku sumnjivo potrošenom javnom novcu, čak 10,5 miliona KM, Tužilaštvo još uvijek nije saslušalo najodgovornije osobe iz cijele priče Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića. Nisu im ni određene nikakve mjere, poput zabrane sastajanja, što je naročito indikativno ako se zna da mogu utjecati i na dokaze i eventualno svjedoke. Zašto je to tako zna samo Tužilaštvo, ali je neobično ako se zna kako je pravosuđe postupalo u brojnim prethodnim slučajevima.

No vratimo se ugovorima. Klix.ba je prvi ekskluzivno objavio kupoprodajni ugovor između FUCZ-a i "Srebrene maline", koji je potpisan 3. aprila. Radi se o ugovoru s protokolom broj: 6626/2020, a kao predmet kupovine ugovora je naveden invazivni respirator HC VE003.

Potpisnici ugovora su Fikret Hodžić (prodavac) i Fahrudin Solak (kupac). Taj ugovor je prvi koji su potpisali, a Fikret Hodžić ga je pohranio u Privrednoj banci Sarajevo kada mu je novac trebao biti uplaćen. Taj ugovor je SIPA izuzela iz banke i jedan je od ključnih dokaza sumnjivog posla između FUCZ-a i "Srebrene maline", odnosno neregularnosti prilikom nabavke respiratora. Važan je dokaz jer mu u međuvremenu ni Solak ni Hodžić nisu mogli pristupiti.

U drugom ekskluzivnom dokumentu koji je Klix.ba objavio, a radi se o rješenju suda kojim se daje saglasnost za blokadu računa "Srebrene maline" i gdje je, na osnovu dosadašnjih istražnih radnji zaključeno da postoji jasan osnov sumnje da u vrijeme potpisivanja ovog ugovora nije postojala ponuda "Srebrene maline" sa specificiranim tipom i vrstom repsiratora koji je kasnije kupljen (ACM812A), već je kao predmet ugovora naveden tip respiratora HC VE003.

Osnov sumnje je taj da je tek kasnije, po saznanju koju vrstu i tip respiratora će moći nabaviti "Srebrena malina", potpisan novi ugovor (kojim se sada maše u javnosti), u kojem je kao predmet ugovora naveden respirator ACM812A.

Foto: Avaz
Foto: Avaz
Foto: Avaz
Foto: Avaz

"Iz svega navedenog proizilazi osnov sumnje da je Solak prilikom donošenja svoje odluke o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama istog dana, dakle 3. aprila, bio svjestan i želio je zaključiti ugovorni odnos sa "Srebrenom malinom" bez obzira na to što u tom trenutku nije imao ponudu te firme s konkretnom vrstom i tipom respiratora koji se nude u prodaji". Ovo je dio iz rješenja suda na osnovu dosadašnjih dokaznih materijala.

Dakle, zašto je potpisan drugi ugovor? Vjerovatno jer "Srebrena malina" nije mogla isporučiti respiratore tipa HC VE003 pa je pravljen novi ugovor s tipom respiratora koje je "Srebrena malina" mogla isporučiti. A to znači da je prvi ugovor koji je pohranjen u banci (zašto bi inače bio pohranjen u banci ako nije original) potpisan čak i prije nego je FUCZ bio siguran kakvu robu će dobiti. Čak je prilikom gostovanja na Face TV Solakov advokat Kadrija Kolić na pitanje zašto se u ugovoru (koji je pohranjen u banci) kao predmet kupovine navodi respirator HC VE003, a isporučen je drugi tip respiratora, odgovorio da je možda došlo i do "štamparske greške".

A taj novi ugovor izvjesno je napravljen dosta kasnije, s obzirom na to da je i aneks ugovora "Srebrene maline" i crnogorske firme BTL Montenegro koja je posrednik u kupovini potpisan 14. aprila. Međutim da bi cijeli postupak izgledao prirodno i regularno i na drugom ugovoru između Solaka i Hodžića je naveden datum 3. april. Radi se, dakle, o dva identična ugovora sa samo jednom razlikom, a to je tip respiratora. Kako saznajemo i ovaj drugi ugovor je poslije pohranjen u banku.

Zašto se žurilo s potpisivanjem prvog ugovora? "Srebrena malina" nije imala svoj novac kojim bi kupila respiratore pa im je trebao ugovor kako bi dobili novac od FUCZ-a, a u ugovoru su naveli tip respiratora za koji su mislili da ga mogu kupiti. Kada se ispostavlja da ne mogu kupiti taj tip respiratora, pravi se drugi ugovor. Dakle, oba ugovora su zavedena pod istim rednim brojem 6626/2020. Kako je moguće da postoje dva ugovora koje su potpisali isti akteri, a da su oba zavedena pod istim rednim brojem protokola?

U cijeloj priči osim tipa respiratora koji je u konačnici nabavljen sporno je i kako je došlo do izbora "Srebrene maline". Šta je bilo s drugim ponudama? Da li su i drugi dobavljači tako mogli mijenjati ponudu?