Odluka Gradskog vijeća
28

Zašto se Sarajevo nije pridružilo evropskim gradovima u borbi protiv AIDS-a

A. D.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na jučerašnjoj sjednici nije usvojilo odluku o davanju saglasnosti na Parišku deklaraciju o okončanju epidemije AIDS-a.

Time se Sarajevo nije uvrstilo u red evropskih gradova poput Berlina, Beča, Brisela, Barselone, Lisabona, Madrida, Atine, Amsterdama i mnogih drugih koji su usvojili ovu deklaraciju.

Riječ je o inicijativi na globalnom nivou potaknutoj od Ujedinjenih nacija putem koje se evropski gradovi obavezuju na određene aktivnosti s ciljem suzbijanja AIDS-a.

Vijećnik Naše stranke Nihad Uk rekao je za naš portal da je Grad Sarajevo bez ikakve nadležnosti u vezi s ovim.

“Nije pripremljen materijal. Nismo imali nikakvih informacija o broju oboljelih. Sam gradonačelnik je rekao da je ovo deklarativno. Ne zna se koje obaveze Grad preuzima. Zavod za javno zdravstvo nije učestvovao u pripremi. Više nadležnosti za zdravstvo ima općina nego Grad Sarajevo”, kazao je Uk.

Vijećnik Naroda i pravde Toni Vukadin rekao nam je da je glasao protiv jer je deklaracija bila populističkog karaktera.

“Iako, hvala Bogu taj problem kod nas nema karakter epidemije, tim ljudima treba istinski pomoći na svaki način a ne donošenjem populističkih deklaracija u Gradskom vijeću koje nema apsolutno nikakvu nadležnost jer smatram da je u našoj politici previde populizma. Takodđer, jedan od ciljeva deklaracije je postizanje socijalne jednakosti za homoseksualce i transrodne osobe gdje se grad obavezuje na blisku saradnju sa tim osobama. Smatrao sam da sa tim osobama treba saradjivati kao i sa svim drugim a ne isticati ih kao posebno ranjivu skupinu”, rekao je Vukadin.