Lijanović parlamentarcima
0

"Zašto pravite cirkus od građana i države?"

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Na sjednici Zastupničkog doma Skupštine BiH koja je održana 12. maja u Sarajevu dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović predložio je zakon o obaveznom glasanju, odnosno o plaćanju po 100 maraka svakom ko izađe na izbore.

Na taj prijedlog prlamentarci su reagovali neozbiljno, odnosno taj su prijedlog ismijavali, pa je na takav njihov odnos reagirao predlagač zakona Jerko Ivanković Lijanović.

"Pojedini licemjerni parlamentarci sa svojim komentarima nakon predlaganja zakona koji Bosni i Hercegovini jamči veći stupanj demokratskog odlučivanja, a građanima naknadu i obavezu za izlazak na izbore, ponovo su pokazali da BiH s njima ne može očekivati nikakav boljitak.

Ovo je dokaz da nemate volje i sluha za ovaj narod i demokraciju na koju se pozivate. Imali ste priliku na moj prijedlog ulagati amandmane, konstruktivno dodavati nešto novo, pa da konsenzusom dođemo do rješenja. To vam očigledno nije bio cilj. Pokazali ste da ovu državu tretirate kao cirkus te da vam odgovara da u ovoj zemlji i dalje vladaju glad, nezaposlenost i neimaština.

Nama su u Narodnoj stranci Radom za boljitak rodna gruda, vladavina prava i naroda svetinja. Zbog toga ovakvim zakonima želimo osigurati pravedniji način predstavljanja i odlučivanja.

Očigledno je da se vi, podsmjehivači državi i narodu, bojite masovnog izlaska na izbore i gubitka svojih stolica iz kojih niste napravili ništa konkretno. Parlament vam služi kao cirkus. Ne želite da ova država razvija demokraciju, a cilj vam je da ovaj narod i dalje živi što teže i bjednije.

Pitam se da li je to smiješno", stoji u Lijanovićevu reagiranju na odnos parlamentaraca prema njegovu prijedlogu zakoma.