Poslanik Jasmin Duvnjak
0

"Parlament FBiH je usvojio bezobrazan zakon o vlastitim pravima"

Sarajevo-x.com
"Podsjećam javnost da sam prošle godine tri puta u parlamentarnu proceduru upućivao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti Federacije,čijim odredbama je predviđeno smanjivanje naših primanja za najmanje 20 posto", kaže u svojoj reakciji federalni poslanik Jasmin Duvnjak, komentirajući najnovije povećanje primanja parlamentaraca.

"Sindikati, mnoga udruženja i šira javnost dali su potporu ovom Zakonu, pa sam očekivao da će i moje kolege nedvosmisleno podržati osnovne intencije i ciljeve zakonskog akta kojim bi uštedjeli preko 2 miliona KM", navodi Duvnjak.

"Nažalost, ne samo da federalni funkcioneri nisu podržali ovaj Zakon, nego su čak prošle sedmice delegati Doma naroda Federalnog parlamenta izglasali novi Zakon kojim su osigurali sebi još širi spektar materijalnih prava. Posebno sramotnim i skandaloznim smatram usvajanje amandmana delegata Mike Lešića (Radom za boljitak) kojim se osiguravaju visoke funkcionerske penzije nakon 20 godina radnog staža i 50 godina života.

Oštro osuđujem usvajanje ovog bezobraznog i nemoralnog Zakona koji je najdirektnija poruka građanima da smo ih zaboravili i da nismo istinski spremni dijeliti teret ekonomske krize i recesije sa svim građanima naše zemlje! Ovim potvrđujemo da ne uvažavamo loše ekonomsko-socijalno stanje, slabo punjenje budžeta uzrokovano smanjenom privrednom aktivnošću u godini svjetske recesije, te u skladu sa tim i nastojanja Federalne vlade da kroz aranžman sa MMF-om očuva funkcionisanje sistema.

Očekujem da ćemo, kao odgovorni poslanici u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za 30.mart, poništiti odredbe kojim se uvode ove 'sramotne i haramske funkcionerske penzije'.

U situaciji kada dovodimo u pitanje primanja boraca, šehidskih porodica, RVI, zlatnih ljiljana, neratnih invalida (gluhonijemih) i drugih korisnika budžeta (policije, prosvjetnih i zdravstvenih radnika itd.) i kada svakodnevno sve više radnika ostaje bez posla, donošenje Zakona kojim se naša primanja uvećavaju dovelo bi nas nepovratno na stub srama i dodatno moralno i ljudski unakazilo, a politički trajno diskreditovalo", kaže Jasmin Duvnjak u svojoj reakciji.