{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Federalni poslanici i u krizi grabe od građana"

S
26.3.2010. u 15:58
0
2
"Federalni poslanici i u krizi grabe od građana"
0
"Federalni poslanici i u krizi grabe od građana"
Centri civilnih inicijativa /CCI/ zgroženi su demonstracijom socijalne neosjetljivosti, nemorala i pohlepe delegata federalnog Parlamenta, koji su usvajanjem novog Zakona o platama ponovo pokazali namjeru da zagrabe u džepove građana ove zemlje, obezbjeđujući sebi ne samo basnoslovne plate, nego i iste takve penzije i to pod skandaloznim uslovima.
U saopštenju za javnost CCI-ja navodi se da sve to dolazi iz institucije koja već godinama predstavlja najneefikasniji segment vlasti u BiH, čiji su rezultati naprosto katastrofalni i koja je jedan od najodgovornijih uzročnika teškog stanja u kome se ovaj entitet i njegovi građani nalaze.

Iz CCI-ja ističu da se sve dešava u situaciji teške ekonomske krize, u kojoj državu od bankrota spašavaju samo finansijske inekcije Međunarodnog monetarnog fonda, a nakon što su mjesecima javnosti državna predavanja o potrebi štednje i svim ostalim budžetskim korisnicima smanjivane plate, primanja i socijalna pomoć i izazvani masovni protesti.

"Ovakvo političko nasilje, bezobrazluk, licemjerstvo, pohlepa, otuđenost i socijalna neosjetljivost, moraju biti kažnjeni", poručuju iz CCI-ja.

CCI poziva, prije svega, poslanike Predstavničkog doma da odbace ovaj prijedlog zakona, a sve stranke čiji su delegati učestvovali u donošenju ove skandalozne odluke da ih primjereno sankcionišu i onemoguće njihovo pojavljivanje na listama za predstojeće izbore.

U protivnom CCI pozivaju građane da ne glasaju za stranke na čijim listama budu ovakvi kandidati.

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta juče su većinom glasova odobrili Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Delegati su odobrili i amandman delegata Mike Lešića kojim se nalaže pravo na starosne penzije po prestanku mandata izabranih funkcionera-poslanika ako oni imaju najmanje 20 godina penzijskog staža i navršenih 50 godina života.

Prijedlogom zakona takođe je predviđeno da članovima porodice umrlog korisnika ove penzije ostaje porodična penzija koja ne može preći iznos najviše penzije u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: