Parlament FBiH
0

Predstavnički dom danas ponovo o platama u organima vlasti

SRNA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas bi trebalo da se izjasni o Prijedlogu zakona o platama i naknadama u federalnim organima vlasti.

Ovaj prijedlog zakona prošle sedmice usvojio je Dom naroda Parlamenta FBiH, kada je na intervenciju delegata Mike Lešića odobrena naknadna odredba prema kojoj bi poslanici mogli uživati povoljne penzije nakon isteka mandata pod uslovom da imaju 50 godina života i 20 godina staža.

   Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je da će se Vlada FBiH danas izjasniti o amandmanima koji su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uloženi na taj prijedlog zakona.

   On je najavio da će odluke biti donesene u skladu sa prinicipima koji su usaglašeni sa Međunarodnim monetarnim fondom i da Vlada FBiH neće uzimati u obzir amandman o povoljnijem penzionisanju koji je, uz  Prijedlog zakona usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

   Predsjedništvo SDA zaključilo je juče da Zakonom o platama Federacije BiH ne može biti povećan ukupni iznos sredstava za neto plate nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Poslanici SDA u Predstavničkom domu federalnog parlamenta dobili su nalog da glasaju protiv amandmana o povlaštenim penzijama parlamentaraca.

   Predstavnici četiri boračke organizacije u FBiH najavili su održavanje masovnih protesta sve do smjene Vlade FBiH i parlamentaraca ukoliko Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH bude usvojen.