Parlament FBiH
0

Nije podržan zakon o plaćama u organima vlasti

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu nije odobrio prijedlog zakona o plaćama i naknadama u federalnim organima vlasti koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada.

O tom zakonu je danas trebalo da odlučuje i Dom naroda, ali je to izlišno nakon ovakvog ishoda u Predstavničkom domu jer je za stupanje na snagu bilo kojeg zakonskog teksta potrebna podrška oba nivoa.

Danas je Stranka za BiH prije glasanja tražila privremeno povlačenje iz procedure i vraćanje teksta na doradu predlagaču, Vladi, ali ni taj zahtjev nije podržan većinom glasova.

Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije trebalo je da se odnosi na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti, na državne službenike i namještenike u organima državne službe, pravobranioce, službenike sudske policije, zatvorske policajce-stražare u kazneno-popravnim zavodima Federacije BiH te na policajce u organima unutrašnjih poslova.

Prema obrazloženjima predlagača, Federalne vlade, ovim jedinstvenim tekstom bila bi transparentno i sistemski uređena oblast na koju se odnosi, a ona je trenutno regulisana u više nezavisnih odredbi.

Zakon je propisivao da će osnovica za plaće biti uređena u dogovoru sa sindikatom te su u prvobitnoj varijanti teksta bili navedeni koeficijenti za obračun plaća, od kojih je najviši bio predviđen za predsjednika Federacije a u kategoriji najnižih su bili koeficijenti policajaca zatvorskih stražara.

Međutim, koeficijenti za najviše plaće su bili umanjeni u međuvremenu amandmanima koje su jučer predložili neki poslanici a Vlada danas odobrila.

Prema riječima federalnog premijera Maustafe Mujezinovića, to je značilo da su koeficijenti za najviše plaće trebali da budu umanjeni za deset posto u odnosu na prvobitni prijedlog, ali je poslanik Zahid Mustajbegović tvrdio da bi i pored toga ministarske plaće bile veće nego one koje sada primaju.

U tekstu danas nije ostao amandman koji je protekle sedmice izazvao veliko negodovanje u javnosti jer ga je odobrio Dom naroda, a značio je mogućnost parlamentarcima s navršenih 50 godina života i 20 godina staža da se doživotno penzionišu po isteku mandata a članovima njihovih porodica da naslijede tu penziju.

Ministar Bevanda navodio je da je donošenje ovog zakona do današnjeg dana kao krajnjeg roka bio uvjet za nastavak aranžmana koje je Federacija BiH već započela s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ako propadne aranžman s MMF-om, čiji predstavnici dolaze 6. aprila, uslijedit će rebalans federalnog budžeta, najavio je Bevanda.