Parlament FBiH
0

Odobren nacrt zakona o plaćama u organima vlasti

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Legislativno uređenje ove oblasti jedan je od uslova za stand-by aranžman s MMF-om.

U parlamentarnu proceduru tekst je uputila Federalna vlada s obrazloženjem da je on izraz potrebe da se jednako definira ova oblast, do sada regulisana u više zakona i podzakonskih propisa.

Odredbe se odnose kako na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, tako i na državne službenike i namještenike u organima državne službe Federacije BiH i policijske službenike organa unutrašnjih poslova Federacije.

Propisuju se platni razredi i koeficijenti za kategorije nositelja izvršnih funkcija, izabranih dužnosnika i savjetnika, državnih službenika i namještenika, kao i policijskih službenika s tim što bi, sukladno načelu transparentnosti, jedinstvenu osnovicu trebalo utvrditi dogovorom Vlade Federacije BiH i sindikata, obrazloženo je.

Propisano je na primjer da koeficijent predsjednika Federacije BiH iznosi deset, potpredsjednika entiteta, predsjednika parlamentarnih domova kao i premijera 9,80, a premijerovih zamjenika 9,40.

Predviđeni koeficijent federalnih ministara je devet, predsjednika parlamentarnih radnih tijela 8,5, poslanika u Parlamentu 8 a federalnog pravobranioca 7, te njegovog zamjenika 6.

Poslanik SDP-a Damir Mašić, uz napomenu da poslanički klub kojem on pripada neće podržati ovaj zakon, izjavio je prije glasanja da su intencije teksta - povećanje plaća dužnosnika.

Poslanica Stranke za BiH Amila Alikadić-Husović izjavila je da vlast mora cijeniti sebe te da je "problem ovog Parlamenta u tome što ne zna cijeniti sebe i vlast".

Kako je izračunao Damir Mašić na osnovu teksta, minimalna plaća predsjednice FBiH iznosila bi 3.680 KM.

Midhat Osmančević, poslanik SBiH, zatražio je od predsjedavajućeg Predstavničkog doma spisak svih poslanika koji su se, kako je naveo, odrekli dijela svojih primanja i preusmjerili ih u humanitarne svrhe.

On je dodao da većina poslanika koji su deklarativno, pred TV kamerama, protiv povećanja primanja, zapravo koristi sve beneficije.

Odobravanjem nacrta zakona o plaćama, dnevni red ove 28. sjednice Predstavničkog doma nije iscrpljen.

Bit će nastavljena 26. januara, kada će biti otvorena rasprava o zakonu o mladima kao legislativi koja se prvi put donosi u Federaciji.