Dom naroda FBiH
0

Odobren Nacrt zakona o plaćama dužnosnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Taj tekst je u nacrtu odobrio i Predstavnički dom 13. januara pa mu slijedi daljnja parlamentarna procedura.

Legislativno uređenje ove oblasti jedan je od uslova za stand-by aranžman s MMF-om.

U parlamentarnu proceduru tekst je uputila Federalna vlada s obrazloženjem da je on izraz potrebe da se jednako definira ova oblast, do sada regulisana u više zakona i podzakonskih propisa.

Odredbe se odnose kako na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, tako i na državne službenike i namještenike u organima državne službe i policijske službenike.

Propisuju se platni razredi i koeficijenti za kategorije nositelja izvršnih funkcija, izabranih dužnosnika i savjetnika, državnih službenika i namještenika, kao i policijskih službenika, s tim što bi, sukladno načelu transparentnosti, jedinstvenu osnovicu trebalo utvrditi dogovorom Vlade Federacije BiH i sindikata, obrazloženo je.

Propisano je naprimjer da koeficijent predsjednika Federacije BiH iznosi deset, potpredsjednika entiteta, predsjednika parlamentarnih domova, kao i premijera 9,80, a premijerovih zamjenika 9,40.

Predviđeni koeficijent federalnih ministara je devet, predsjednika parlamentarnih radnih tijela 8,5, poslanika u Parlamentu 8, a federalnog pravobranioca 7, te njegovog zamjenika 6.

Delegati Saša Magazinović i Svetozar Pudarić, slično kao i njihov stranački kolega iz Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić, koji je povodom ovog zakona govorio u Predstavničkom domu 13. januara, izjavili su prije glasanja da su intencije teksta - povećanje plaća dužnosnicima i tražili da im se obrazloži ako nisu u pravu.

Kako je na sjednici Predstavničkog doma od 13. januara izračunao Damir Mašić na osnovu teksta, minimalna plaća predsjednice FBiH iznosila bi 3.680 KM.

I pored primjedbi delegata koji su ujedno članovi SDP-a, Nacrt zakona je odobren s 36 glasova "za", deset protiv i dva suzdržana glasa.

Osim tog teksta, delegati Doma naroda danas su odobrili predložene izmjene zakona o lovstvu u Federaciju, o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja.

Odobreni su također prijedlozi zakona o cestama u FBiH, o unutrašnjoj trgovini i rudarstvu, geološkim istraživanjima te zakon o krvi i krvnim sastojcima.

Većinom glasova je odobreno i privaćanje kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt gasifikacije Srednjobosanskog kantona.

Izjašnjavanje o zakonu o veterinarstvu je odgođeno.

Dnevni red ove sjednice Doma naroda nije iscrpljen pa će datum njenog nastavka biti naknadno saopćen.