Odobren Nacrt zakona o plaćama dužnosnika

F
FENA
28.1.2010. u 16:43
0
3
Odobren Nacrt zakona o plaćama dužnosnika
0
Odobren Nacrt zakona o plaćama dužnosnika Foto: Arhiv
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.
Taj tekst je u nacrtu odobrio i Predstavnički dom 13. januara pa mu slijedi daljnja parlamentarna procedura.

Legislativno uređenje ove oblasti jedan je od uslova za stand-by aranžman s MMF-om.

U parlamentarnu proceduru tekst je uputila Federalna vlada s obrazloženjem da je on izraz potrebe da se jednako definira ova oblast, do sada regulisana u više zakona i podzakonskih propisa.

Odredbe se odnose kako na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, tako i na državne službenike i namještenike u organima državne službe i policijske službenike.

Propisuju se platni razredi i koeficijenti za kategorije nositelja izvršnih funkcija, izabranih dužnosnika i savjetnika, državnih službenika i namještenika, kao i policijskih službenika, s tim što bi, sukladno načelu transparentnosti, jedinstvenu osnovicu trebalo utvrditi dogovorom Vlade Federacije BiH i sindikata, obrazloženo je.

Propisano je naprimjer da koeficijent predsjednika Federacije BiH iznosi deset, potpredsjednika entiteta, predsjednika parlamentarnih domova, kao i premijera 9,80, a premijerovih zamjenika 9,40.

Predviđeni koeficijent federalnih ministara je devet, predsjednika parlamentarnih radnih tijela 8,5, poslanika u Parlamentu 8, a federalnog pravobranioca 7, te njegovog zamjenika 6.

Delegati Saša Magazinović i Svetozar Pudarić, slično kao i njihov stranački kolega iz Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić, koji je povodom ovog zakona govorio u Predstavničkom domu 13. januara, izjavili su prije glasanja da su intencije teksta - povećanje plaća dužnosnicima i tražili da im se obrazloži ako nisu u pravu.

Kako je na sjednici Predstavničkog doma od 13. januara izračunao Damir Mašić na osnovu teksta, minimalna plaća predsjednice FBiH iznosila bi 3.680 KM.

I pored primjedbi delegata koji su ujedno članovi SDP-a, Nacrt zakona je odobren s 36 glasova "za", deset protiv i dva suzdržana glasa.

Osim tog teksta, delegati Doma naroda danas su odobrili predložene izmjene zakona o lovstvu u Federaciju, o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturnih vrsta drveća i grmlja.

Odobreni su također prijedlozi zakona o cestama u FBiH, o unutrašnjoj trgovini i rudarstvu, geološkim istraživanjima te zakon o krvi i krvnim sastojcima.

Većinom glasova je odobreno i privaćanje kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt gasifikacije Srednjobosanskog kantona.

Izjašnjavanje o zakonu o veterinarstvu je odgođeno.

Dnevni red ove sjednice Doma naroda nije iscrpljen pa će datum njenog nastavka biti naknadno saopćen.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: