Rasprava u Parlamentu
0

Treba li građanima plaćati da izađu na izbore

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o zahtjevu poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se predviđa obavezno glasanje, kao i to da svaki državljanin BiH koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obavezu glasanja na općim izborima 2010. i na svim sljedećim izborima u BiH ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM.

Poslanik Jerko Ivanković Lijanović, koji predviđa da se predloženi zakon počne primjenjivati već na ovogodišnjim izborima, pozvao je kolege da podrže i proceduru i predloženi zakon.

Po njegovim riječima, odredba o obaveznom glasanju je bitna, s obzirom na to da imamo jako mladu demokratiju, a što se tiče finansijskih sredstava ako bi se za četiri posto smanjio vanjskotrgovniski deficit mogao bi se građanima platiti izlazak na izbore.

Predloženi zakon naišao je uglavnom na kritiku poslanika.

S obzirom na to da je Ivanković Lijanović i ranije predlagao ovakav zakon, ali on nije bio usvojen, poslanik Šefik Džaferović je kazao da je ovo “bajata ponovo podgrijana stvar” koja se plasira u parlament.

Istaknuo je i da ova zemlja ima mnogo važnijih problema te upitao da li je ovo neka zafrkancija ili nešto ozbiljno.

Poslanica Nermina Zaimović-Uzunović je pitala postoji li u svijetu praksa da se plaća izlazak na izbore, dok je poslanik Sadik Bahtić mišljenja da je ovo direktan atak na ekonomiju BiH i na budžet.

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da je ovo drugačije shvatio te da se zapravo radi o legalizaciji onoga što se svakako radi, ističuči da je činjenica da se u izbornoj kampanji dešavaju mnogo gore stvari nego što je to Lijanović predložio.

Po njegovim riječima, nije realna primjena ovog zakona.

Tokom diskusije čulo se i mišljenje da je ovo zloupotreba Poslovnika Doma koji predviđa mogućnost razmatranja po hitnoj proceduri, a neki od poslanika smatraju da treba prihvatiti hitnu proceduru i danas glasati o predloženom zakonu.

Rasprava je okončana, a poslanici će se o zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku izjasniti kada obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.