Specijalne veze
58

Zašto Nešić i Dodik u Vučićevom štabu nisu nikakvo iznenađenje i koliko su te veze duboke

S. H.
Odabrano društvo u izbornom štabu SNS-a (Šapić, Dodik, Mandić, Nešić, Selaković i Vulin)
Odabrano društvo u izbornom štabu SNS-a (Šapić, Dodik, Mandić, Nešić, Selaković i Vulin)
Pobjednik parlamentarnih izbora u Srbiji je stranka SNS, koja je kampanju vodila pod imenom i sloganom predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.
I dok su se u noći izbora obraćali Vučić i premijerka Ana Brnabić, iza njih su višeminutno aplaudirali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik (SNSD).

Političko partnertstvo između političara i stranaka iz različitih država nije nikakvo čudo, samo je možda na Balkanu malo učestalije i potpuno javno. Jasno je da je HDZ Dragana Čovića partnerska stranka s hrvatskim HDZ-om i Andrejom Plenkovićem. Također postoji javno partnerstvo i posebne veze između SDA i turske AK partije Recepa Tayyipa Erdogana.

Međutim, nigdje ta linija nije nevidljivija kao na primjeru odnosa političara iz vlasti u RS-u sa vlastima u Srbiji. Specijalne veze koje su davno uspostavljene, uveliko se primjenjuju u praksi i tu ne postoji ništa skriveno. Dodik to manifestira čak javnim glasanjem na biračkom mjestu u Banjoj Luci za parlamentarne izbore u Srbiji.

Opozicija u Srbiji alarmira da vlast u toj zemlji organizira dovođenje birača iz RS-a, kojima popunjavaju glasove u Beogradu, izdavanjem fiktivnh uvjerenja o prebivalištu. I sada kada je razlika za izbore u Beogradu nikad manja, iz tamošnje opozicije krikovi o nefer ponašanju i bojazan da će glasovi pristigli iz RS-a i drugih krajeva možda presuditi.

No, ta saradnja je itekako obostrana. Pa se tako može često čuti kako na izbore u BiH iz Srbije dolaze autobusi i kako se izdaju lične karte za građane iz Srbije. Takvi glasovi suštinski služe da se popune neka biračka mjesta koja su od naročitog značaja, poput Srebrenice za BiH, ali i Beograda za Srbiju.

No u paralelnim i specijalnim vezama između vlasti u RS-u i vlasti u Srbiji postoji jedna mala razlika. Ona se ogleda u komociji kakvu ipak ima Aleksandar Vučić. Dok je on, ali i njegova stranka bila prilično rezervisana prošle godine prilikom općih izbora u našoj zemlji i nije otvoreno podržala Dodika, a čak je možda više koketirala sa dijelovima opozicije, kod Dodika je to drugačije.

Dodik zna da nema alternative, barem ne za sada te da mu je podrška Vučiću, dolazak u izborni štab u izbornoj noći imperativ, ma koliko djelovalo da ta politička ljubav nije obostrana.