Ozbiljan udarac SNSD-u
66

Zašto je poražen Milorad Dodik

Anadolija
Milorad Dodik
Milorad Dodik
U prvim reakcijama na rezultate izbora za načelnike - gradonačelnike u Republici Srpskoj (RS) na jučerašnjim lokalnim izborima brojni politički analitičari, sociolozi i novinari složni su u ocjeni da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pretrpio ozbiljan udarac od kojeg će se teško oporaviti, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Podsjećamo, od 62 opštine u RS, Srpska demokratska stranka (SDS) je sama ili u koaliciji s dugim opozicionim partijama pobijedila u 36 opština. Prema riječima predsjednika te stranke Mladena Bosića, može se očekivati da SDS u 40 opština bude dio vladajuće strukture u opštinskim, odnosno gradskim skupštinama.

Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci ocijenio je da preliminarni rezultati pokazuju da su se građani u RS "zasitili simbolične kampanje bazirane na nacionalnoj priči koju je vodio SNSD i okrenuli se prema programu SDS-a koji se bavio socijalnim problemima građana".

Prema njegovim riječima, to bi itekako moglo odrediti i ishod Općih izbora 2014. godine.

Politički analitičar Mladen Miroslavljević je, također, uvjeren da su izborni rezultati svojevrstan indikator raspoloženja građana koje bi se moglo ponoviti i na narednim izborima za dvije godine.

"SDS je pobjednik ovih izbora i to bi se i te kako moglo odraziti i na opšte izbore 2014. godine", kazao je Mirosavljević za AA.

Sociolog Siniša Marčić istakao je da "plebiscitarna pobjeda opozicije nad SNSD-om dokaza da je SNSD, svojom politikom vladanja prokockao ogromno povjerenje koje je imao kod građana".

Prema mišljenju urednika dnevnog lista Euro Blic za RS Anđelka Kozomare, građani RS su zapravo "više glasali protiv aktuelne vlasti nego što su svoje povjerenje dali drugim strankama zbog programa koje su im ovi ponudili".

Iako je lider SNSD-a Milorad Dodik u noći nakon izbora ustvrdio da "SNSD nema razloga da bude nezadovoljan postignutim izbornim rezultatom", profesor Vranješ smatra da je to tipična priča o "kiselom grožđu".

"SNSD je izgubio bitku u četiri od pet najvećih gradova u RS, dakle, Prijedoru, Doboju, Trebinju i Bijeljini, ali i svoja do sada neupitna uporišta poput Srpca i Dubice, čime je taj poraz još izraženiji", kazao je Vranješ za AA.

Posebno je za SNSD, prema njegovom mišljenju, bolan poraz u Bijeljini, s obzirom da je kampanju za njihovog kandidata za gradonačelnika vodilo cjelokupno rukovodstvo SNSD-a, odnosno RS-a.

Banja Luka je tako, nakon sada već sasvim izvjesne pobjede Slobodana Gavranovića, za funkciju gradonačelnika, ostala posljednje veliko uporište SNSD-a.

Jednako kao i šest opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Dragana Čavića za gradonačelnika Banje Luke, i analitičari smatraju da je SDS najodgovorniji za Čavićem neuspjeh. Čavić je, prema preliminarnim rezultatima, tijesno i za nešto više od dva procenta poražen od Gavranovića.

Branislav Božić, novinar beogradskog nedjeljnika NIN izrazio je sumnju da je "SDS s SNSD-om imao dogovor oko isticanja svog kandidata za gradonačelnika Banje Luke".

Istakao je da je "krajnje indikativan podatak da se rukovodstvo SDS-a uopšte nije pojavljivalo na predizbornim skupovima Nenada Stevandića".

Koliko će SDS nakon ovih izbora biti istinska opozicija, podvukao je Božić, vidjet će se najbolje kada dođe do formiranja vlasti u lokalnim parlamentima.

"Banja Luka će biti najočitiji primjer da li je SDS spreman ostati istrajan u namjeri da na predstojećim opštim izborima porazi SNSD ili će mu biti draže koaliranje s njima kako bi dobio dio vlasti u Banjoj Luci", zaključio je Božić.