Politički analitičari za Klix.ba
638

Kampanja za Lokalne izbore bila je "parada pijanstva i kiča"

Piše: J. Hadžiahmetović
Politički analitičari Tanja Topić i Slavo Kukić za Klix.ba analiziraju predizbornu kampanju Lokalnih izbora 2012. i utjecaj rezultata na više nivoe vlasti. Naši sagovornici misle kako će ovi izbori uveliko promijeniti treutni odnos snaga na političkoj sceni u BiH.

Tanja Topić kaže kako su sve stranke u BiH dale nagovještaj kako će rezultati nedjeljnih izbora biti osnova za preslaganje karata na višim nivoima.

"Prije svega, ovdje mislim na Vijeće ministara BiH. Zbog Lokalnih izbora, neke političke stranke nisu se htjele uključivati u procese rekonstrukcija na državnom nivou dok se ne okonča kampanja. Mislim da će nekima od njih, pod navodnim znacima, dati legitimitet da nastave preslaganje u ovom pravcu u kojem sam govorila", kaže ova politička analitičarka na početku razgovora.

Bez obzira na ishod, tvrdi Topić, ključ za rekonstrukciju je u rukama dvaju HDZ-ova.

"Vrlo dobro znamo inicijative koje su već pokrenute za pojedine smjene, iza kojih stoje političke partije iz RS-a, SDS i SNSD, te SDA iz FBiH. Ovdje se vidi ta vrsta taktiziranja i odgađanja HDZ-a koji je insistirao da se te stvari razriješe poslije izbora", kategorična je Topić.

Reciklirana obećanja

Za našu sagovornicu, kampanja za Lokalne izbore nije ponudila ništa novo niti je bila drugačija u odnosu na prethodne kampanje.

"Po nekim manifestacijama koje su se koristile u kampanji, rekla bih da smo ostali u prošlom vijeku; to su šatori, pjesma, igra, veselje, piće i iće... Znači, parada pijanstva i kiča. Kampanja se pokazala kao da je riječ o općim izborima. Karakteristična je po reciklaži obećanja, tako da su isti kandidati ponavljali obećanja prije četiri ili osam godina. Bili su u prilici da ih ispune, ali nisu", kaže Topić te dodaje kako je bilo zloupotrebe djece u ovoj kampanji na koje niko nije reagovao.

Što se tiče dijela o kampanji političkih stranaka, isto misli i profesor Slavo Kukić, koji kaže kako je ovo bila jedna od najnemaštovitijih izbornih kampanja, navodeći dvije opcije.

"Ili politička klasa vjeruje u tezu kako je biračko tijelo stabilno i na njega ne treba utjecati, kako novo biračko tijelo ne može dobiti, ili je znanje iz političkog marketinga tako šturo da nisu mogli učiniti više", kaže Kukić za Klix.ba.

Naš sagovornik kaže kako će izborna apstinencija na nedjeljnim lokalnim izborima biti veća nego ikad do sada.

"Ona je plod razočarenja političkom klasom, a tako i plod razočarenja liberalnog biračkog tijela koje je po sebi biračko tijelo lijevog centra, odnosno ljevice, a koje je razočarano političkom praksom najsnažnije stranke lijevog političkog spektra u posljednje dvije godine", pojašnjava Kukić.

Pad SDP-a i SNSD-a, rast HDZ-a, SDA, SDS...

Ovaj politički analitičar, sociolog i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kaže kako vjeruje da bi ovi lokalni izbori mogli "dovesti do promjena" što se tiče konfiguracije političke snage političkih partija. "Vjerujem da će SDP izgubiti znatan dio biračkog tijela i oni će biti izborni gubitnici dok će HDZ biti najveći pobjednik. Izvjestan rast imat će SDA, a isto tako će dio biračkog tijela koje je tradicionalno lijevog opredjeljenja, zbog razočaranosti SDP-om, osvojiti Naša stranka i SDU. Prema mom sudu, SNSD će i dalje padati, mogao bi jačati SDS i, mislim da će na ovim izborima početi kraj HDZ-a 1990. i njegovo definitivno integriranje u HDZ BiH", pojašnjava Kukić.

Kukić kaže kako bi se rezultati ovih Lokalnih izbora mogli odraziti za restrukturiranje državne vlasti, dok će na nivou Federacije BiH, u kojoj vlada totalna blokada, ovakva situacija potrajati sve do Opštih izbora.