Dobra posjećenost skupova
0

Radojičić: SNSD očekuje još bolje izborne rezultate

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić gaji veliki optimizam u kontekstu ishoda predstojećih lokalnih izbora.

"Očekujemo povećanje ukupnog broja načelničkih i odborničkih mjesta, jer je ovo bila jedna od najuspješnih kampanja SNSD-a", ocjenjuje Radojičić u razgovoru za Fenu iznoseći lične utiske s brojnih predizbornih skupova tokom kampanje.

"Imao sam priliku da vidim da je atmosfera, u smislu podrške SNSD-u, neobično dobra", kaže Radojičić pozivajući se na procjene, za koje i sam kaže da “nisu potpuno matematički proračunate“, a govore da se na svim skupovima ove stranke pojavilo oko 300.000.

"Odziv i podrška koju vidimo je i nešto veća od naših očekivanja tako da je to naše procjene rezultata na ovim izborima čak i podiglo", ističe Radojičić i naglašava zadovoljstvo angažmanom ogromnog broja ljudi tokom kampanje, članova, aktivista i simpatizera.

SNSD sada ima 40-ak načelnika općina, računajući oba entiteta, a procjenjuju da bi trebali premašititi taj broj, nakon 7. oktobra, uz podsjećanje da u nekoliko lokalnih zajednica nastupaju u koaliciji s drugim strankama.

Radojičić je uvjeren da će glasači odabrati SNSD zbog uvjerljive kampanje, ali i urađenog u proteklim godinama.

"Realizovan je Razvojni program, te po linijama iz svih ministarstava u Vladi, doslovno u svim općinama se vide ulaganja, a samo kroz taj program, više od 600 miliona KM, u infrastrukturu, bolnice, škole", nabraja Radojičić uvjeren da SNSD ima šta pokazati, kada je riječ o konkretnim rezultatima.

U rezultate koje ova stranka nastoji proknjižiti i na ovim izborima Radojičić ubraja i politički angažman stranke u proteklih šest godina koji je vodio, kako navodi, procesu političke stabilizacije RS-a i njene međunarodne afirmacije, završetka međunarodnog prisustva u kojem je međunarodna zajednica nametala rješenja.

"Narod pozdravlja jednu robusnu poziciju RS-a, koja se bori za svoj interes i vidi da je u RS-u stanje politički stabilnije", utisak je Radojičića što je, po njemu, dokaz da je SNSD prepoznat kao politička formacija koja ima odgovornost da vodi krupne poslove, preko pozicije načelnika ili kroz skupštinsku većinu na lokalnom nivou.

I nakon lokalnih izbora, Radojičić očekuje da SNSD u RS-u potvrdi da je apsolutno najača politička partija, pa čak i da popravi dosadašnji rezultat, dok smatra da se opozicija, koja je na nekim mjestima nastupila kao ujedinjena, nije uspjela profilirati kao dovoljno snažna i afirmirana alternativa.

"Naročito će interesantno biti kako će se stvari odvijati u Federaciji BiH, gdje je poprilična zbrka. U bošnjačkom političkom korpusu u ovom momentu je najneizvjesnija politička borba kako će se završiti taj triling, SDA, SDP i SBB, u međusobnoj trci za načelnike i odbornička mjesta. To je najneizvjesniji dio trke lokalnih izbora u BiH", smatra Radojičić ali priznaje da od toga koji će se rezultati u nedjelju desiti vjerovatno zavisiti i budući odnos političkih partija u BiH, posebno imajući u vidu krizu političkih odnosa u FBiH i oko Vijeća ministara.

On ni ovu kampanju, koja je u finišu, ne vidi ništa bitno drugačijom od onih u prethodnim godinama.

"Bilo je i u udaraca 'ispod pojasa', bilo je i prljave kampanje, tenzija na terenu u pojedinim općinama ali, generalno, može se kazati da je bilo korektne kampanje između političkih partija, ali u nekim općinama i od nekih partija je bilo i prljavog vođenja kampanje, ali ne bih rekao da je nešto bitno drugačije od dosadašnje prakse", kaže Radojičić.

SNSD-u, kao najvećoj stranci u RS-u, finansiranje kampanje nije bio problem što priznaje i Radojičić.

"S jedne strane, imamo prilične prihode iz budžeta Republike i opština, onako kako je zakonom uređeno. Imamo i veliki prihod od članarine, koju uredno ubiremo i svi funkcioneri SNSD-a, na bilo kojoj funkciji, plaćaju pet posto svog prihoda svaki mjesec. To se vrlo uredno prikuplja i značajna je stvar i za redovno poslovanje stranke i finansiranje u kampanji“, zaključuje potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.