Riječ analitičara
23

Zašto je imenovanje Tročanjija možda najgori signal za BiH iz EU u posljednjih pet godina

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Imenovanje Mađara Lasla Tročanjija za evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju najgori je signal iz EU u posljednjih pet godina, odnosno od izjave Jean-Claudea Junckera o tome da za vrijeme njegovog mandata neće biti proširenja Unije, kazao je za Klix.ba Florian Bieber, profesor s Univerziteta u Grazu i ekspert za Zapadni Balkan.
Komentirajući današnju odluku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o imenovanju novog evropskog komesara koji će voditi glavnu riječ u EU integracijama BiH, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana, Bieber je rekao da će imenovanje Tročanjija uvjeriti i podsjetiti skeptike u Francuskoj i Holandiji zašto se protive proširenju, ali on neće imati mogućnosti i vjerodostojnosti da ih uvjeri.

"On u regiji ne može vjerodostojno promovirati vladavinu zakona. Dakle, zaista je loša vijest. Parlament ga možda neće potvrditi, ali sam signal je koban i ako ostane u mađarskim rukama, čak i nakon njegovog poraza, ne bi bilo puno bolje", kazao nam je Bieber.

Rezervni kandidat

Upitan zašto smatra da neće biti odobren u Evropskom parlamentu, kazao je da bi protivnici njegovog imenovanja mogli doći iz redova Zelenih, Socijalista i Liberala.

"Bit će naravno rezervnog kandidata. Ako prođu ostali kandidati, vjerovatno će se zadržati zamjenski kandidat. Ako postoji šira opozicija, ishod je onda teže predvidjeti", kazao je Bieber.

Njemački politički analitičar i ekspert za EU politiku na Balkanu Bodo Weber rekao je za Klix.ba da je u posljednjih nekoliko mjeseci od EU izbora toliko glasina bilo o tome ko će biti komesar za proširenje.

"U posljednjim danima je to bila Dubravka Šuica, što ne bi bio dobar izbor zbog politike Hrvatske prema BiH i uloge evropskih parlamentaraca iz Hrvatske. Međutim dobili smo bivšeg ministra pravde Mađarske. Nastavak politike proširenja jeste dobra vijest, budući da Vlada Mađarske to podržava. A i što se tiče motivacije, to je problematičnije, pa čak i skandal. Ne mogu sebi da objasnim odluku Von der Leyen. Kao da nije bila u Vladi kancelarke Merkel. Jer Vlada Mađarske je nazadovala u pravosudnim reformama koje EU putem poglavlja 23 i 24 zahtijeva od zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Weber.

Kaže da je teško procijeniti šta stoji iza ove odluke, odnosno da li se radi o određenoj kombinatorici.

Objašnjenje Ursule von der Leyen

Inače, Von der Leyen je kao razlog zbog kojeg je za komesara za proširenje EU odabrala nekoga iz zemlje koja je kritikovana za vladavinu prava navela da "upravo kandidat iz Mađarske ima jasnu perspektivu o zemljama Zapadnog Balkana".

"To je veoma važno za nas, ja želim dobru saradnju s njima i to će biti glavni fokus tokom mog mandata", kazala je von der Leyen.

Ona je u pismu Tročanjiju naglasila da je "evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu historijske podjele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme".