Vlada FBiH šuti
49

Zašto Forti niko ne odgovara na zahtjev za smjene zbog poskupljenja registracije vozila

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto i dalje čeka odgovor Vlade Federacije BiH povodom zahtjeva za smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja u FBiH.
U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) registracija vozila je od sredine septembra skuplja za 6,2 posto, odnosno osnovna premija polise osiguranja je povećana sa 396 KM na 420,55 KM.

Povodom najave poskupljenja, samo nekoliko dana prije početka primjene novog cjenovnika, žustro je reagovao državni ministar Edin Forto koji je zatražio smjenu rukovodstva Agencije na čelu direktorom Ivanom Luburićem.

Svoj zahtjev je objelodanio po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju izmjenom odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu uzrokovanu trećim licima.

Danas odnosno mjesec od zahtjeva pitali smo Fortu da li se nešto dogodilo, no kratko nam je kazao da nije dobio povratnu informaciju na zahtjev koji je uputio Federalnoj vladi na čijem čelu je Nermin Nikšić.

Upit smo poslali i Agenciji za nadzor osiguranja FBiH s pitanjem da li planiraju vratiti stare cijene zbog zahtjeva Forte i negodovanja građana, no odgovor nismo dobili do trenutka objavljivanja ovog članka.

Prema ranijim Fortinim riječima, neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija s državnim nivoom vlasti, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uređuje dio ove oblasti.

Uprkos negodovanju vozača u FBiH, vlasti nisu uradile ništa konkretno da smanje opterećenje već su dodatno udarili na novčanike građana. Od populističkih poteza i poruka građani nemaju ništa.

Mediji su ranije pisali da je najveće lobiranje za poskupljenje reigstracija stiglo iz Udruženja društava za osiguranje FBiH na čijem čelu je nekada visokorangirani SDP-ovac Damir Hadžić, koji je ujedno i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja.