{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštićeni svjedok pričao o tome kako je preživio strijelanje

F
30.8.2012. u 16:26
0
1
Zaštićeni svjedok pričao o tome kako je preživio strijelanje
0
Zaštićeni svjedok pričao o tome kako je preživio strijelanje
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana Ratka Mladića u Haškom tribunalu završila je ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva RM-010 koji je preživio strijeljanje Bošnjaka u selu Biljani kod Ključa u julu 1992. godine, ne negirajući da se to dogodilo.
Na pitanje odbrane ima li saznanja da li je “o ovim tragičnim događajima od 10. jula 1992. bila obaviještena komanda Vojske Republike Srpske (VRS) u Banjoj Luci”, svjedok je odgovorio da nema takvih saznanja.

Veći dio ispitivanja Miodrag Stojanović, branilac optuženog Mladića, posvetio je događajima koji su prethodili zločinu, uključujući napade bošnjačkih snaga na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpsku policiju u okolini Ključa. Svjedok je odgovorio da je čuo za taj napad.

Kao i prethodnim svjedocima, Stojanović je RM-010 u ime odbrane izrazio žaljenje zbog svega što je preživio.

Prema optužnici protiv Mladića, snage bosanskih Srba su 10. jula 1992. kod sela Biljani u okolini Ključa ubile oko 150 bošnjačkih muškaraca.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, kao i za teror nad civilima u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Nakon ispitivanja svjedoka RM-010, suđenje Mladiću je nastavljeno iza zatvorenih vrata, iskazom svjedoka optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-018.

Sjednica zatvorena za javnost najviši je stepen zaštite identiteta svjedoka na haškim suđenjima.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. augusta, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: