BiH
1

Zasjedao Crkveni odbor za pripremu papinog pohoda Sarajevu

Klix.ba
U popodnevnim satima, 23. februara 2015. održana je konstituirajuća sjednica Crkvenog odbora za pripremu pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini koji će 6. juna 2015. doći u Sarajevo.

Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a osim generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luke Tunjića, učestvovali su i predstavnici Banjalučke i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Vojnog ordinarijata: mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, mons. Željko Majić, generalni vikar iz Mostara, te preč. Željko Čuturić kao i delegat provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Na sjednici su, također, učestvovali svi svećenici kojima imaju konkretna zaduženja za pripremu pohoda Svetog oca Sarajevu, od pripreme za liturgijska slavlja (mons. Tomo Knežević) i komunikaciju s predstavnicima vlasti (dr. Darko Tomašević) preko najave i registracije hodočasnika (vlč. Tomislav Mlakić) i brige za uređenje prostora za slavlja (vlč. Fabijan Stanušić) do ekonomskih pitanja (preč. Franjo Tomić), smještaja crkvenih gostiju (preč. Josip Knežević), logistike i medicinske skrbi (dr. Mirko Šimić), učestvovanja mladih (dr. Šimo Maršić) te osoba zaduženih za medijsku djelatnost i marketinški materijal (vlč. Josip Vajdner i mons. Ivo Tomašević). Na sjednici su učestvovali i drugi saradnici kardinala Puljića u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom.

Kardinal Puljić je upoznao sve članove odbora s dosadašnjim tokom priprema te saslušao razne prijedloge. Dogovoren je i način saradnje i predstojeće aktivnosti.