{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na misnom slavlju za vrijeme papine posjete očekuje se 70.000 ljudi

F
FENA
12.5.2015. u 13:57
31
Na misnom slavlju za vrijeme papine posjete očekuje se 70.000 ljudi
31
Na misnom slavlju za vrijeme papine posjete očekuje se 70.000 ljudi
Papa Franjo grli dječaka (Foto: EPA)
Prijave za pohod pape Franje Bosni i Hercegovini, koji će 6. juna doći u Sarajevo, okončane su jučer. Do kraja aprila prijavilo se 30.000 vjernika, a očekuje se da će misnom slavlju na Koševu prisustvovati ukupno 70.000 ljudi.
To je za Fenu potvrdio generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Ivo Tomašević ističući da će svi kapaciteti (travnjak, atletska staza, tribine) biti maksimalno iskorišteni.

"Najveći broj prijavljenih je iz BiH i Hrvatske, koji se otvorena srca raduju dolasku pape Franje. Pri tome me ne iznenađuju reakcije veoma malog broja ljudi koji traže nekakav svoj prostor da iskoriste ovo vrijeme kada su uprte oči prema BiH. Žao nam je da su se pojedini slučajevi kao što je napad na policijsku stanicu u Zvorniku dogodili, da su utjecali na papinu posjetu", kaže Tomašević.

S druge strane, naglasio je, nadležni iz sigurnosnog sektora daju sve od sebe da bi ovaj veliki događaj za BiH protekao bez prijetnji. Tomašević kaže i da nema nekih ozbiljnih sigurnosnih razloga za zabrinutost.

"Svi koji budu dolazili nemaju razloga imati neke posebne brige", kazao je Tomašević.

Prijave su, između ostalog, stigle iz hrvatskih katoličkih misija iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Makedonije, Bugarske te Egipta. Za susret s papom u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, najviše se prijavilo časnih sestara i drugih duhovnih zvanja.

Tomašević je uvjeren da će papin dolazak u Sarajevu bit pokazatelj da možemo biti dobri domaćini i organizirati pozitivne i lijepe stvari u BiH.

Ovom prilikom Tomašević je kao osoba koja je zadužena za medijsku organizaciju papinog pohoda Sarajevu izrazio zahvalnost svim medijima koji su otvoreni prema ovom događaju i rade svoju ulogu u službi dobra.

"Bez medija ovaj događaj ne bi bio ono što treba i što će biti", kazao je Feni Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Crkvenog odbora za pripremu, sutra će na pres-konferenciji u Sarajevu upoznati novinare o toku priprema za dolazak Svetog Oca, prijavama hodočasnika, pripremama za misno slavlje na Koševu kao i za druge susrete sa Svetim Ocem u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: