BiH
23

Zaraženo 160 koza: Proglašena epidemija bruceloze u Ilijašu

Anadolija
Nadležni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KS) je proglasio epidemiju bruceloze na području opštine Ilijaš, potvrdio je Jasmin Kazazović, direktor KJP Veterinarske stanice Sarajevo.

Epidemija je proglašena nakon što je testiranjem 200 grla koza otkriveno da je njih blizu 160 oboljelo od opasne zoonoza bruceloze, koja se prenosi sa životinja na čovjeka.

O slučaju zaraženih koza u Ilijašu su obaviješteni nadležna inspekcija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i Ured za veterinarstvo BiH.

Direktor KJP Veterinarska stanica Sarajevo Jasmin Kazazović sastao se s u četvrtak s načelnikom Opštine Ilijaš i predstavnicima Civilne zaštite.

Neposredno nakon sastanka Kazazović je za AA rekao kako su prvi slučajevi bruceloze kod životinja zabilježeni početkom godine u Vogošći. Na tom području je oboljela i jedna osoba.

"Nakon analize došli smo do žarišta bolesti koje je pronađeno na farmi koza u Ilijašu. Analizom 200 koza, utvrđeno je da je 160 koza pozitivno na bakteriju Brucella", rekao je Kazazović i dodao da je zaražen i magarac, a postoji sumnja da je obolio i mještanin.

Direktor KJP Veterinarska stanica je rekao kako je nadležni inspektor naredio provođenje mjera koje podrazumijevaju zabranu kretanja životinja, analizu krvi, dezinfekciju imanja, uspavljivanje i ukop životinja... Dodatnim analizama je utvrđeno kako je u Vogošći zaraženo 12 koza, u Novom Gradu 11, a u općini Centar dvije. 

Kazazović je rekao kako je opasnost po ljude velika, jer se radi o bakteriji koja se prenosi sa životinja na ljude.

"Bolest se prenosi konaktom sa životinjom tokom hranjenja, muže, klanja i konzumiranja mlijeka ili mesa", rekao je Kazazović.

Direktor Veterinarske stanice kaže da veliki problem predstavlja činjenica da nadležne institucije, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo privrede KS nisu planirali sredstva za provođenje mjera u slučajevima epidemije.

Bruceloza je infektivna bolest uzrokovana bakterijom iz vrste Brucella. Ove bakterije se, prvenstveno, prenose među životinjama i uzrokuju bolest kod različitih životinja. Različite vrste Brucelle pogađaju ovce, koze, stoku, jelene, losove, svinje, pse i neke druge životinje.

Bruceloza kod ljudi može uzrokovati niz simptoma sličnih prehladi koji uključuju groznicu, znojenje, glavobolju, bolove u leđima i tjelesnu slabost. Mogu se javiti i teške infekcije centralnog nervnog sistema ili srčanih žila. Bruceloza, također, može uzrokovati dugotrajne ili kronične simptome koji uključuju periodične groznice, bolove u zglobovima i slabost. Vremenski period je različit, ali simptomi se uglavnom javljaju između pet i 30 dana.

Bruceloza je prvi put na teritoriji BiH registrovana u proljeće 2003. godine. Mediji u BiH su i 2008. godine izvještavali o epidemiji bruceloze koja "je bila van kontrole".