{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do širenja bruceloze došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla

F
6.3.2014. u 20:20
0
4
Do širenja bruceloze došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla
0
Do širenja bruceloze došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla
Direktor KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo Jasmin Kazazović danas je u prostorijama Općine Ilijaš održao sastanak sa općinskim načelnikom Ilijaš Akifom Fazlićem, njegovim saradnicima Merimom Osmanovićem, pomoćnikom načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije, Zdravkom Barićem, pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu i Muamerom Derviševićem u ime Veterinarske stanice Di-vet Ilijaš.
"U Kantonu Sarajevo, na jednom imanju na području Ilijaša, locirano je i dijagnosticirano zarazno oboljenje bruceloza, a laboratorijskim ispitivanjem na 200 grla koza utvrđeno je oko 160 steropozitivnih jedinki", podsjećaju iz Veterinarske stanice.

U saopćenju se ističe da je KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo obavijest o pozitivnim nalazima uputila nadležnoj kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, kao i Ministarstvu privrede KS i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Do širenja ove bolesti došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla, jer nisu urađene zakonske analize i testiranja pri prodaji grla, te se na taj način bruceloza proširila i na druge općine. Tako su u općini Centar zaražena dva grla, u općini Novi Grad 11 grla, a u općini Vogošća 12 grla gdje je evidentirana i jedna osoba koja je oboljela, a čekaju se nalazi i za drugu osobu", navodi se.

Kantonalni veterinarski inspektor koji je proglasio epidemiju na području općine Ilijaš, naložio je da se u ovaj problem uključi i MUP KS, te Zavod za javno zdravstvo koji je zadužen da prati pojavu zoonoze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: