BiH
25

Epidemija bruceloze u Sarajevu pod kontrolom, vlasnik farme koza će krivično odgovarati

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Epidemija bruceloze u Kantonu Sarajevo koju je prije dva dana proglasila Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo (KS) je stavljena pod kontrolu, nakon što je locirano imanje u Ilijašu sa kojeg se proširila bolest, potvrdio je za Klix.ba direktor Veterinarske stanice Sarajevo Jasmin Kazazović.

Prema Kazazovićevim riječima, od početka godine do danas evidentirano je 12 oboljelih koza, kao i jedna oboljela osoba, sa područja Vogošće, nakon čega je locirano žarište ove bolesti na imanju sa skoro 160 koza u Ilijašu.

"Ustanovljeno je da je od 157 koza na tom imanju njih 134 bilo zaraženo brucelozom. Također, zabilježili smo još nekoliko sporadičnih slučajeva oboljelih koza također na području Ilijaša, tako da ih je na ovoj općini oboljelo blizu 160. Bolest se u međuvremenu proširila i na općinu Centar, gdje su oboljele dvije koze, te Novi Grad u kojoj je brucelozu imalo 11 koza. Svi ti slučajevi potekli su sa imanja u Ilijašu, čiji bi vlasnik mogao i krivično odgovarati, jer je bez propisanih kontrola i nadzora transportovao koze u druga područja, te tako ugrozio i zdravlje ljudi, no to je sada na policijskim i pravosudnim organima", rekao je Kazazović.

Nema novca za procesuiranje odgovornih

Navodi, međutim, kako bi problem mogla predstavljati činjenica da u kantonalnom pa i u federalnom budžetu nisu predviđena sredstva za procesuiranje odgovornih u ovakvim slučajevima, zbog čega je zatraženo i od Civilne zaštite da se uključi u čitav slučaj.

Dodao je kako se hitno pristupilo eutanaziji oboljelih životinja, te je ostalo da se još uspavaju nešto više od 70 koza sa imanja u Ilijašu, jer su kapaciteti kafilerije preduzeća Rad takvi da se može eutanazirati 30 životinja dnevno. Kada je riječ o kozama sa imanja u Ilijašu koje nisu zaražene bolešću, njihovo će zdravstveno stanje biti ponovo analizirano za mjesec dana, a dotad je zabranjeno svako njihovo kretanje sa ovog imanja.

"Zaražene životinje sa drugih imanja i u drugim općinama, kao i dio koza sa velikog imanja u Ilijašu su već eutanazirane. Po završetku tog posla će biti obavljena i dezinfekcija objekata u kome su boravile koze, kao i opreme, pribora, te pašnjaka na kome su se hranile", rekao je Kazazović.

Pojašnjava kako bruceloza ne mora biti primijećena u velikom stadu jer vlasniku ponekad nije jednostavno primijetiti da jedna ili više životinja imaju temperaturu, no problem je što je bolest zarazna, a period njene inkubacije je od pet do mjesec dana.

Bolest napada pluća i srce

Kada je riječ o brucelozi, riječ je o bolesti iz grupe zoonoza, dakle koja se prenosi sa životinja na ljude.

"Bolest može biti izuzetno opasna jer napada i pluća i srce, a može dovesti ugroziti i reproduktivnost kako kod životinja tako i kod ljudi. Može se prenijeti kontaktom sa životinjom, te konzumiranjem njenog mlijeka ili mesa", zaključio je naš sagovornik.