U pratnji policije
790

Zaraženi koronavirusom prevezeni u UKC Tuzla, među njima i medicinska sestra

A. K.
Osam osoba koje su zaražene koronavirusom u poslijepodnevnim satima prevezene su iz Medicinskog instituta Bayer u Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.
Kao što je poznato, osam osoba među kojima je i medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer u Tuzli, zaraženo je koronavirusom.

Oni su od sinoć boravili u ovoj tuzlanskoj bolnici, a danas su u poslijepodnevnim satima prevezeni u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Raspoređeni u dva sanitetska vozila te uz pratnju službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, zaraženi su stigli u spomenutu ustanovu gdje će biti podvrgnuti medicinskom tretmanu.

Tokom prethodne noći, u Kliniku za zarazne bolesti u Tuzli dovezena je i pacijentica iz Lukavca koja je također zaražena koronavirusom.

Osobe iz Tuzle kojima je ustanovljena zaraza virusom SARS-CoV-2 pripadaju klasteru Medicinskog instituta Bayer, a svi oni su bili u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom kod koje je prvobitno utvrđena zaraza.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK ranije su kazali da nije poznato ko je nulti pacijent, kao i da je trenutno pod epidemiološkim nadzorom okvirno 100 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa medicinskom sestrom.

Sve zaražene osobe stabilnog su zdravstvenog stanja i sa blažom kliničkom slikom.

Trenutno se u Zavodu za mikrobiologiju u Tuzli vrše testiranja još nekoliko osoba.