"Učite djeco dan i noć"
0
Zar niko nema pojma o nastanku naših jezika
Komentari (207)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ti si Troko bio i ostao kralj. (znas sta i Sarajevu znaci kad ti kazi gdje si kralju) Veliki si covjek, i po gabaritima (sala) i onako brate ko covjek koji misli svojom glavom, ljudska gromada. Zbog svih tvojih zasluga i za ovo i za ono, da ne nabrajam. od moje malenkosti, hvala ti.
RESPEKT TROKO, VELIKI RESPEKT!!!
Iz wikipedie: Konstantin Filozof (pisac s kraja 14. i početka 15. vijeka) u spisu \"Skazanie izjavljeno o pismeneh\" spominje bosanski jezik uz bugarski, srpski, slovenski, češki i hrvatski. Jedan od najstarijih spomena bosanskog jezika imamo u notarskim knjigama grada Kotora: 3.jula 1436, mletački knez u Kotoru kupio je petnaestogodišnju djevojku \"bosanskog roda i heretičke vjere, zvanu bosanskim jezikom Djevenu\". Duvanjski biskup fra Pavle Dragičević 1735, piše da u Bosni ima devet svećenika koji u vršenju vjerskih obreda ispomažu \"bosanskim jezikom\", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je učenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik. I mnogi drugi spomeni bosanskog jezika u historiji knjizevnosti, pogledajte sami!! Tacno je da je za vrijeme austrougarske uprave je postao i nakratko sluzbeni jezik. Prvi \"Tursko-bosanski rijecnik\" je nastao 1912.
Solidan broj komentara se odnosio na naslov i pokušaj da se negira postojanje bosanskog jezika, spominje se u tim komentarima i Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) najveći reformator naših jezika, hvala mu. xxx Vuk Stefanovic Karadzic je najveci reformator naseg (SRPSKOG) a ne \"nasih \"jezika.
svaka vam cast gospodine troka
zelim da znam kada pocije skola
@Gavrilo Princip - pa ako je jezik stariji od naroda, zašto ga ti onda nazivaš srpskim, zašto ne kažeš daje turski, bugarski, ili Ilirski najispravnije. Onda ovom raspravom ne vrijeđaš nikog drugog nego sam sebe. A ako te zanima mi nismo nastali od slavena, nego smo prvonastanjeni Iliri koji su se tu sakrili od ledenog doba. Još i danas najveća koncentracija Ilirskog gena jeste na balkanu, od toga najviše u BiH (u Hercegovini 70%). Proguglaj pa ćeš vidjeti da smo mi isti narod i da su laži da smo svi Slaveni (Srbi) samo druge vjere. Obrazuj se.
A o verskoj diskusiji imam ovo reci, sizma se desila zbog toga sto je papa ekskomunicirao vizantisku crkvu a ona ove iz vatikana. Najstarija hriscanska crkva je jermenska sa najstarijim obicajima. Uporedi koja je bliza njoj, pa mozes videti koja je najbliza njoj. Mada ni to nije bitno jer vatikanska najbolje pase zapadnom coveku u to vreme. Sad su na zapadu one skroz prazne a na istoku nisu. Dal im treba reforma sada, nek sami odluce.
Celu diskusiju o jeziku i citate radi dokazivanjem je besmisleno. Nit ce srbin ilu hrvat reci da govore bosanskim jezikom. Danas bosanski sutra bosnjacki, besmisleno u ovoj podeljenoj zemlji koja se nikad ujediniti nece, jer nema nista sto nas veze. Za vreme tita to su bili partizani, sad svako dize svoje sponeke, ooje vezu samo svoj tor, bolje pricati kako urediti zemlju po svajcarskom modelu.
@Sefket - Dobro si opisao svoje sunarodnjake, divljaci koji su orgijali a ne vodili ratove, jer takvi nisu sposobni da vode rat. Pravi vukovi kao što se i opisujete, jaki ste samo u grupi, dok vam pomažu drugi, zato vam i jest muka što su vas počeli kontat i vaši iz Srbije, a i čitav svijet! Govoriš o istini, a krivo ti je što istina izlazi na vidjelo??? Neki su ovdje citirali junačke srpske pjesme, pojedine pjesme su lijepe i govore zaista o junaštvu. E pa sad o junaštvu ni govora, dok ste se branili od napadača nekada u istoriji, i mogli ste govoriti o tome, a sad kad napadate kukavički komšije i prve do vas za koje mislite da su slabiji, znaš već šta vas to čini, i sve dok to radite niste i nećete se proslaviti ni u čemu, pa koliko god vam to bilo krivo i koliko god bježali od istine.
Postovani gospodine Jeličić Zao mi je sto ste nasjeli na medijsku manipulaciju o broju silovanih zena u Bosni ... jedan intelektualac ne bi trebao da se povodi jeftinim trikovovima nacionalisticki nastrojenih politikanata, koji su nas gurnuli u rat i zele nove ratove. O broju silovanih zena se raspravlja na drugom mjestu i sigurno nema naroda u kome nema kukolja. Pozdrav Pozdrav
E neka si ti pismen autoru ovog neistinitog pamfleta.Dovodis ovu austrougarsku podmetacinu od bosanskog jezika,stvorenu za vrijeme aneksije,u vezu sa jedinim srpskim jezikom kojim se govorilo,govori i govorice se na ovim prostorima,a to sto su tvoji pretci nekada promenili vjeru ne znaci da su automatski promenili i jezik kojim su govorili.A o 60 000 silovanih zena mozemo pricati samo kad se poimence jave doticne,pa ko razuman moze da veruje u te brojke,samo malouman moze da poveruje u tako nesto,pa to kao da nije bio rat vec orgije,zato se pokrijte usima vi koji lazima prizivate novu krv na Balkanu.
@ Gavrilo Princip Bez obzira ,kakve god tebi neko dokaze ovdje davao ,tebe to ne zanima ,jel ti je mozak ispran nacionalizmom i religijskom netrpeljivošću..Ti si moderni fašista ,i prije svega treba ti čestitati roditeljima na trudu ,kojeg u tebe nisu se ni trudili da ulože. Ti hoćeš da ovdje neko \"poštuje\" Srbiju i Srbe ,a isto to poštovanje uskraćuješ drugim nacionalnostima i njihovoj povijesti. Zato sa tobom svaka diskusija je gubitak vremena !!!
@ Gavrilo Princip Crkva nije bila \"ujedinjena\" ,jel crkva se nije imala sa kime ujedinjavati na prvom mjestu.. Od Teodozija I ,Rimskim carstvom se upravljalo iz Rima a crkvom iz Vatikana.. Pravoslavlje nije postojalo do 1054 godine - to je fakt ! A sada što vam činjenice smetaju ,to je opet vaš problem a ne moj! Vi ste prodali svoju vjeru Vizantijcima za večeru ,i pomirite se s time !!!
@ Gavrilo Princip Poturčavanje - sistematsko silovanje Srpskinja od strane Turaka! Turci su u znaku odmazde ,po Hatišerifovom zakonu imali pravo da siluju svaku Srpsku mladu ,nakon sklapanja braka! Odatle naziv - poturčavanje potiče!! Naravno ,ovaj vid \"poturčavanja\" Srbi namjerno izbijaju iz istorije ,jel vam ne ide na ruku..Ali od istine se ne može pobjeći !
Negirajući pravo da jezik kojim govorim nazovem onako kako ga ja osjećam automatski dajete pravo i meni da negiram Vaš. Ovdje pobjednika nema niti će ga biti, možete potezati ne znam koje istorijske povelje i izvore - to samo djeluje zabavnije; možete se vrijeđati koliko hoćete a možete i ratovati (koliko hoćete)-slobodni smo onoliko koliko smo slobode dali onom pored sebe!
Evo još jedan dobar video http://www.youtube.com/watch?v=BweCx0negZ0&feature=related Povelje Kotromanića:\'\'Hrvati štokavci i Bošnjaci: Razumite!\'\' FAkta nije istorija kajba na pijaci pa da probereš voćku koja ti se svidja .