Veće plate i bolja prava
13

Zaposleni u tuzlanskom visokom obrazovanju nakon 46 godina dobili kolektivni ugovor

A. K.
Detalj tokom potpisivanja kolektivnog ugovora (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom potpisivanja kolektivnog ugovora (Foto: A. K./Klix.ba)
Zaposleni u oblasti visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu konačno su dobili svoj prvi kolektivni ugovor, u koji su pored radno-pravnog statusa ugrađena i povećanja plata za 8,6 posto. Ova oblast je bez kolektivnog ugovora djelovala punih 46 godina.

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke BiH danas su potpisali kolektivni ugovor u trajanju od tri godine, a koji je odmah stupio na snagu.

Kako je istaknuto, ovaj dokument znatno će doprinijeti poboljšanju oblasti visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, ali i statusa radnika koji su zaposleni.

Kantonalni ministar obrazovanja Elvis Baraković ističe da im je cilj bio dovesti u isti položaj sve zaposlenike u ovoj oblasti s ostalim budžetskim korisnicima.

"U proteklih nekoliko godina postojala je inicijativa za potpisivanje prvog dokumenta ovakve vrste, a nama je čast što je ova vlada prihvatila tekst ugovora i konačno završila taj dio. Postali smo primjer socijalnog dijaloga između vlade i predstavnika sindikata, a sam tekst kolektivnog ugovora nosi veliki broj beneficija vezan za zaposlenike u visokom obrazovanju", pojašnjava Baraković.

Elvis Baraković (Foto: A. K./Klix.ba)
Elvis Baraković (Foto: A. K./Klix.ba)

Ovim dokumentom svim zaposlenicima u oblasti visokog obrazovanja osigurava se dodatna socijalna i pravna sigurnost, a također su definisana i veća prava za nenastavno osoblje.

U ugovor je ugrađen i sporazum o povećanju primanja svih zaposlenih, koji je potpisan u decembru prošle godine, a minimalna plata sada iznosi 570 KM.

"Zaposlenici u ovoj oblasti imat će povećanje plate od 8,6 posto, zatim jednu marku više za topli obrok, ali i naknadu u vidu regresa u iznosu od 50 posto od prosječne plate u Federaciji BiH. Također, bolje su definisane organizacije rada, prekovremeni rad, noćni rad te rad u smjenama. Za radnike su povoljnije defininisani odmori i odsustva s posla, naknade za prijevoz do i s posla, naknade u slučaju smrti ili teške bolesti zaposlenika ili nekog od članova porodice, otpremnina za tehnološki višak i slično", naglašava Baraković.

Posebna sekcija je posvećena zabrani diskriminacije i zaštiti dostojanstva zaposlenika, a ovaj dan uz resornog ministra historijskim su ocijenili i u Kantonalnom odboru Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke BiH.

"Od 1976. godine visoko obrazovanje nikada nije imalo kolektivni ugovor. Posljednje tri godine smo pokušavali doći do tog dokumenta i to se uvijek završavalo na pokušajima. Ovo nam je četvrta vlada s kojom smo pregovarali i moram naglasiti da smo od nje imali veliko razumijevanje", kazao je Adnan Hodžić, predsjednik tuzlanskog ogranka sindikata.

Adnan Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Adnan Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je istaknuo, potpisivanju dokumenta prethodili su brojni konstruktivni sastanci, a svi problemi su na kvalitetan način riješeni.

"Konačan tekst ugovora pratio je sve elemente Zakona o radu te ostalih rješenja koja se vežu za ovu problematiku. Mnogo smo išli na poboljšanje statusa našeg administrativbog osoblja jer su oni u jednom trenutku bili zapostavljeni, a njihove plate nisu pratile trendove. Nadam se da smo sada sve uspjeli popraviti", dodao je Hodžić.

Sredstva za realizaciju ugovora su predviđena u budžetu Tuzlanskog kantona za ovu godinu, a kako je naglašeno bez fiskalnog opterećenja.

Jedino će se u pogledu ocjenjivanja nenastavnog osoblja za iznose naknada, nakon što Univerzitet u Tuzli donese pravilnik o radu, izvršiti fiskalna procjena dokumenta, nakon čega će se znati tačno opterećenje kantonalnog budžeta.