Mala primanja
0

Zaposleni u prosvjeti i kulturi u RS-u traže povećanje plaća

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) traži povećanje plaća za sve zaposlene u tim sektorima, a posebno za nekvalifikovane, polukvalifikovane i radnike sa srednjom stručnom spremom.

"Njihova prosječna zarada se kreće od 500 do 730 KM. U pitanju su sekretari, računovođe i pomoćno osoblje, koji u ovoj godini nisu dobili povećanje plaća", rekao je predsjednik tog sindikata Dragan Gnjatić istučući da zahtjevaju povećanje za najmanje pet posto.

Ponovo insistiraju na izjednačavanju platnih koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi s ostalim korisnicima budžeta RS.

Traže i da se mogući tehnološki višak radnika riješi tako da poslodavac nađe posao za sve te radnike, odnosno da budu zbrinuti.

"Svake godine se susrećemo s tim problemom i mora da ga riješi poslodavac", rekao je Gnjatić i dodao da se tek sada dostavljaju podaci o broju učenika i kada taj proces bude završen znat će se da li ima viška radnika.

Borit će se, kaže, za sve zaposlene sindikalnim metodama.

"Svi smo u velikom problemu zbog odlaska ljudi iz RS", rekao je Gnjatić na konferenciji u Banjoj Luci.

Nakon sjednice Izvršnog odbora ovog sindikata rečeno je i da insistiraju da se donesu posebni kolektivni ugovori za zaposlene u obrazovanju i kulturi.

Gnjatić je potvrdio i da u narednoj sedmici očekuju pregovore s resornim ministarstvom te da nisu odredili rokove za ispunjanje njihovih zahtjeva.