{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposleni u institucijama BIH izdvajat će dnevnice za pomoć ugroženima

S
19.5.2014. u 16:31
273
30
Zaposleni u institucijama BIH izdvajat će dnevnice za pomoć ugroženima
273
Zaposleni u institucijama BIH izdvajat će dnevnice za pomoć ugroženima
Foto: Klix.ba
Ministarstvo finansija i trezora BiH otvorit će namjenski podračun u okviru Jedinstvenog računa trezora za prikupljanje sredstava solidarnosti stanovništvu pogođenom poplavama izdvajanjem jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama BiH, potvrdio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Nikola Špirić.
"Procjene su da bismo na ovaj način mogli prikupiti oko dva miliona KM za ugroženo stanovništvo na prostoru BiH koje je zbog katastrofalnih poplava ostalo bez krova nad glavom i osnovnih sredstava za život. Ovo je samo jedan od načina da se svi u institucijama BiH solidarišu i pomognu ugroženim građanima, a dnevnica solidarnosti bit će uplaćena prilikom obračuna plata za maj", pojasnio je Špirić.

On je dodao da će ministarstvo finansija i trezora BiH sredstva koja na ovaj način budu prikupljena, uz saglasnost zaposlenih u institucijama BiH, uplatiti na račune vlada Republike Srpske, federacije BiH i Brčko distrikta, a omjer raspodjele bit će naknadno usaglašen.

Špirić je naglasio da će Ministarsvo finansija i trezora BiH otvoriti namjenske račune (KM i devizni) za prikupljanje pomoći stanovništvu na teritoriji BiH koja je zahvaćena poplavama.

On se osvrnuo i na incijativu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o dodjeli zaplijenjene robe koja može biti donirana za potrebe saniranja posljedica poplave, te istakao da je Uprava zadužena da napravi specifikacije ove robe i dostavi ih entiteskim štabovima civilne zaštite.

"Civilne zaštite Republike Srpske, Federacije i Brčko distrikta će procijeniti šta im može biti korisno od te robe i u skladu s tim ona će biti i dodijeljena", rekao je Špirić.

On je dodao da je današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH zadužio UIO BiH da obezbjedi hitnu proceduru primjene člana 9. i 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH u vezi sa uvozom roba međunarodne pomoći BiH zbog poplava.

Takođe, zaduženi su i inspekcijski organi da ubrzaju proceduru i prioritetno rješavaju inspekcijsku kontrolu navedenih roba, a UIO BiH i inspekcije će pripremiti izvještaje o isporuci tih roba.

Odluke donesene na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH predložilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: