{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara BiH donijelo odluku o raspodjeli oko 10 miliona KM za poplavljena područja

A
30.7.2014. u 15:59
7
8
Vijeće ministara BiH donijelo odluku o raspodjeli oko 10 miliona KM za poplavljena područja
7
Vijeće ministara BiH donijelo odluku o raspodjeli oko 10 miliona KM za poplavljena područja
Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o rasporedu finansijskih sredstava osiguranih iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2014. godinu i sredstava prikupljenih na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora za pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama u maju 2014. godine, javlja Anadolija. 
  Sredstva u iznosu od 10.163.377,40 KM koja su do sada prikupljena bit će raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Brčko distriktu BiH.

Sva finansijska sredstva koja budu prikupljena na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora nakon donošenja ove odluke raspoređivat će se u ovim dogovorenim omjerima.

 Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt BiH dužni su da ova sredstva doznače kantonima i općinama sukladno procijenjenim štetama i potrebama prezentiranim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu te da o utrošku sredstava podnesu izvješće Vijeću ministara BiH.

 U povodu zaključaka Predsjedništva BiH s 51. redovite sjednice koji se odnose na implementaciju finansijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini, koja su prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, zaključeno je da Vijeće ministara podržava princip transparentne, odgovorne i učinkovite implementacije financijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji, te će od svih sudionika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interesorna radna skupina Vijeća ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, koja je pozvana da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterija, a nositelj aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

  Također, pozivaju se nadležne entitetske i kantonalne institucije, kao i institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, da bez odlaganja urade kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove i projekte oporavka i obnove koji će biti financirani ovim sredstvima.

 Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da, u skladu sa Zakonom  o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, bez odlaganja poduzme potrebne aktivnosti i ubrza proceduru za zaključivanje financijskih, kreditnih i drugih sporazuma s državama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim financijskim institucijama koji su neophodni za implementaciju finansijskih sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Zadužena su državna ministarstva komunikacija i prometa te financija da u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima odmah poduzmu aktivnosti kako bi se ubrazala realizacija EBRD kredita i stvorile mogućnosti za realokaciju ovih sredstava.

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova da se u sastav Interresorne radne skupine, čiji  je zadatak da za Vijeće ministara pripremi prijedlog kriterija za raspodjelu svih vidova pomoći BiH, uključe predstavnici civilnog društva. 

 Uključivanjem predstavnika civilnog društva želi se doprinijeti uspostavi kredibilnog i transparentnog sustava raspodjele pomoći područjima pogođenim poplavama, a sukladno principima "Partnerstva za otvorenu vlast". 

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da za narednu sjednicu pripremi način uključivanja predstavnika civilnog društva u ovu interresornu radnu skupinu.

     

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: