BiH
20

Zapaljena zgrada Gradske uprave Mostara ostaje spomenik građanskog bunta

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS)
Navršava se sedamdeset dana od protesta u Mostaru, kada je pričinjena velika šteta na objektima Gradske uprave i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Najavljeni mirni protesti koji su se održali 7. februara, kao podrška ostalim protestnim skupovima širom BiH, krenuli su u (ne)željenom smjeru i završli kao rušilački pohod kroz Mostar. Rezultat tog pohoda je šest zapaljenih objekata: Vlada kantona, Skupština, zgrada Gradske Uprave, Gradska Vijećnica, sjedište HDZ-a BiH i prostorije SDA.

Skoro tri mjeseca nakon ovog događaja većina zgrada je obnovljena ili se još obnavljaju, osim zgrade Gradske Uprave.

Koji je razlog nije poznat, ali u nekim lokalnim medijima posljednjih dana se pojavila informacija da se zgrada Gradske uprave prodaje kako bi se od tog novca zakrpile neke budžetske rupe i popravio ionako loš gradski budžet.

Nakon ove informacije odmah je iz Gradske Uprave stigao demantij gdje navode da su to medijske spekulacije i da imovinom koja je u vlasništvu Grada raspolaže Gradsko vijeće te da ako dođe do prodaje zgrade javnost će biti pravovremeno obaviještena. U demantiju je navedeno i to da je velika materijalna šteta nanesena na ovom objektu zbog čega dolazi u pitanje finansijska isplativost obnove objekta.

Zapaljena zgrada Gradske uprave, koja se nalazi na adresi Adema Buća 19, je nekada pripadala preduzeću G.P. Hercegovina, ali nakon rata uz pomoć EU administracije i tadašnjih gradskih vlastodržaca prešla je u vlasništvo Grada Mostara. Do promjene vlasnika zgrade je došlo kod nas vrlo popularnom metodom "prebijanje u građevinskim mašinama" koje je EU ustupila G .P. Hercegovini.

Kako je navedeno, gradskom imovinom raspolaže Gradsko vijeće Grada Mostara koje već dugo vremena ne funkcioniše i ne može donijet nikakve odluke. Onda se nameće pitanje ko je odobrio sredstva za obnovu Gradske Vijećnice koja je također u vlasništvu grada.

Podsjetimo, zbog nefunkcionalnsti Gradskog vijeća Mostara je prošle godine zapalo u budžetsku krizu i na kraju je gradonačelnik Ljubo Bešlić uz blagoslov OHR-a nametnuo budžet za 2013. godinu, a isti takav scenarij se očekuje i za 2014. godinu.

Gradsko vijeće Grada Mostara, čiji je rad ukinuo visoki predstavnik Valentin Inzko, ne može se formirati prije oktobarskih izbora čije održavanje u gradu Mostaru već dolazi u pitanje. I ako se održe izbori u Mostaru teško se može formirati Gradsko vijeće zbog niza problema sa kojima se ovaj "grad slučaj" susreće.

Znači, bilo koja opcija da se desi vrlo je izvjesno da će zgrada Gradske Uprave Mostara još dugo ostati da stoji kao spomenik građanskog bunta, a moguće je i da će u međuvremenu kroz mutne igre pripasti nekom lokalnom tajkunu popularnom metodom "prebijanja".