BiH
0

U Mostaru jutros mirno, procjenjuje se materijalna šteta

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
U Mostaru je jutros mirno. Vrši se uviđaj na mjestima gdje je u jučerašnjim protestima nastala šteta, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U nasilnim protestima u petak, devastirana su i zapaljena sjedišta gradskih i kantonalnih institucija, zgrade SDA i HDZ-a BiH te nekoliko vozila.

Mostarske ulice prekrivene su razbijenim staklom i kamenjem, a što se tiče pričinjene štete, vjerovatno se radi o milionskim iznosima.

Sve je počelo u petak u 16 sati kada su se građani počeli okupljati na Španskom trgu. Odatle su, uz povike "Lopovi" krenuli prema obližnjoj zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, a mirni protest uskoro se pretvorio u rušilački pohod.

Prvo su porazbijani prozori na zgradi Vlade, a zatim je provaljen glavni ulaz te zapaljeni uredi.

Odatle su demonstranti krenuli prema zgradi nove Gradske vijećnice, gdje se ponovio isti scenarij. Nakon Vijećnice, opustošena je i zapaljena zgrada Gradske uprave Mostar, zatim sjedište HDZ-a BiH, sjedište SDA te konačno zgrada kantonalne Skupštine.

Policija koja je do tada pratila i posmatrala demonstrante sa sigurne udaljenosti odlučila je intervenirati. Bačeno je nekoliko suzavaca, nakon čega se većina okupljenih razbježala.