BiH
254

Mostarci pokušali i danas protestovati, policija im nije dozvolila

Anadolija
S jučerašnjih protesta
S jučerašnjih protesta
Policija u Mostaru rastjerala je nekoliko desetina demonstranata koji su se danas okupili na Španskom trgu u Mostaru kako bi nastavili jučer započete proteste.

Dopisnik AA navodi da policija ne dozvoljava okupljanja u centru grada na Neretvi nakon jučerašnjih i sinoćnjih dramatičnih događaja u kojima su zapaljene brojne institucije. Pojačano je kretanje policijskih snaga na ulicama Mostara.

Šef odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog (MUP HNK) Srećko Bošnjaka potvrdio je za AA da je policija intervenirala na Španskom trgu i da su neke osobe privedene, pojašnjavajući da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.

Dodao je kako događaji od jučer i sinoć daju osnova da policija poduzme odgovarajuće mjere u cilju uspostavljanja reda i mira, a potvrdio je i pojačano prisustvo policije na ulicama iz istih razloga.

Danas je vanredno zasjedala Vlada HNK. Sjednica je održana u hotelu ''Ero'' u Mostaru, jer je Vlada HNK zapaljena. Premijer Dens Lasić je prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova Marija Šulente, koju još mora prihvatiti i Skupština HNK. Dragan Brkić je imenovan za vršitelja dužnosti policijskog komesara.

U Mostaru su jučer zapaljene zgrade Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, zgrade Središnjice Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) i prostorije Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, te svlačionice NK ''Redarstvenik'', potvrđeno je AA u MUP-u HNK.