vijesti
2

Mostar: Policija spriječila protestnu šetnju

FENA
Oko stotinu demonstranata okupilo se u ponedjeljak na Španskom trgu u Mostaru, gdje su još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo stanjem u državi, a nakon što je policija spriječila njihovu protestnu šetnju, održali su sjednicu Plenuma na saobraćajnici uz Španski trg. Protest i sjednica Plenuma završeni su oko 19 sati, nakon čega su se građani mirno razišli.
Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Protest je počeo u 17 sati, a nakon nekoliko govornika, u 17 sati i 45 minuta okupljeni građani, uz povike "Lopovi" i "Ostavke", krenuli su šetalištem u Ulici Nikole Šubića Zrinskog prema 200 metara udaljenom trgu Rondo.

Međutim, policija ih je zaustavila na pola puta, kod prostorija Područnog ureda OESS-a.

Nakon manjeg naguravanja s policijom, demonstranti su se vratili na Španski trg gdje su blokirali saobraćaj na dijelu raskrsnice.

Oko 18 sati su sjeli na saobraćajnicu, a zatim je odlučeno da se sjednica Plenuma građana i građanki Mostara, koja se trebala održati u OKC-u Abrašević, održi upravo na tom mjestu, na otvorenom.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Na Plenumu su ponovljeni zahtjevi za ostavkom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predsjednika Skupštine HNK-a Ramiza Jelovca, zatim smanjenje primanja i usklađivanje plaća izabranih dužnosnika, te usvajanje seta socijalnih zahtjeva.

Oko 19 sati sjednica je završena, nakon čega su se građani mirno razišli.

Za vrijeme trajanja Plenuma policija je preusmjeravala saobraćaj i mirno pratila situaciju.

Novo okupljanje okupljanje najavljeno je za utorak u 17 sati, na Španskom trgu.