BiH
0

Mostar: Policija ponovno spriječila protestnu šetnju

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Protest građana Mostara, koji su večeras pokušavali održati protestnu šetnju u okolini Španskog trga, završen je mirno u 19 sati. Nakon što su ih pripadnici specijalne policije zaustavili na dvije lokacije, demonstranti su se vratili na Španski trg, gdje je protest i počeo i završio.

Sve je počelo okupljanjem na Španskom trgu u 17 sati, gdje su još jednom ponovljeni zahtjevi za smjenom Vlade HNK-a.

U 17 sati i 30 minuta oko stotinu građana Mostara sa žutim trakama na rukama, koje aludiraju na trake koji su Židovi u vrijeme Drugog svjetskog rata morali nositi na područjima pod nacističkom okupacijom, krenulo je prema obližnjoj, nedavno obnovljenoj i u nasilnim protestima djelomično devastiranoj, zgradi Gradske vijećnice.

Pod budnim okom policije dopušten im je prolazak do Vijećnice, gdje je odlučeno da se od sutra protestuje na tom mjestu, i to u radno vrijeme.

Od zgrade Gradske vijećnice demonstranti su se vratili na Španski trg, a zatim su krenuli prema trgu Rondo, prema zapadnom dijelu grada. Međutim, jake policijske snage zaustavile su povorku kao i u ponedjeljak kod zgrade Regionalnog ureda OESS-a.

Demonstranti su zatim pokušali preći na lijevu obalu Neretve, ali ih je policija zaustavila na Titovom mostu.

Na putu prema mostu, koji je od Španjolskog trga udaljen oko dvije stotine metara, dogodio se i manji incident i fizički sukob između jednog demonstranta i policajca. Koliko se moglo vidjeti na licu mjesta spomenuti demonstrant nije priveden.

Blokada Titovog mosta potrajala je oko pola sata nakon čega su se učesnici protesta vratili na Španski trg, a zatim se i razišli.

Prilikom povratka na Španski trg zaustavili su se ispred zgrade u kojoj živi predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Jelovac, koji je prije desetak dana podnio ostavku, ali je u međuvremenu nastavio da obavlja tu dužnost jer Klub bošnjačkih zastupnika u Skupštini HNK-a nije zauzeo službeni stav o njegovoj ostavci.

Demonstranti su se tu zadržali desetak minuta, zviždeći i vičući "Ostavke" i "Napolje".

Novo okupljanje nezadovoljnih građana najavljeno je za srijedu u 12 sati, na Španskom trgu.