{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zapadni Balkan: BiH najviše zaostaje u eurointegracijama

F
20.8.2011. u 13:29
0
23
Zapadni Balkan: BiH najviše zaostaje u eurointegracijama
0
Zapadni Balkan: BiH najviše zaostaje u eurointegracijama
Foto: Ilustracija
Zemlje zapadnog Balkana su u iščekivanju novog izvještaja Evropske komisije, koji treba da ocjeni napredak regiona u procesima eurointegracija.
Želje pet zemalja u regionu u tom pogledu su iste, ali su im šanse različite, pošto se suočavaju sa specifičnim problemima, koje moraju da riješe prije nego što dobiju status kandidata i datum za početak pristupnih pregovora.

I polazne pozicije su različite Makedonija i Crna Gora već imaju status kandidata, Srbija i Albanija su podnijele kandidaturu, dok Bosna i Hercegovina još nije stigla do te faze.

U Podgorici, koja je krajem prošle godine dobila status kandidata, ne kriju optimizam, mada u Bruxellesu tek treba da ocijene koliko je Crna Gora napredovala u sistemskim promjenama.

Radi se, prije svega, o reformama u oblasti pravosuđa, slobodi informiranja i borbi protiv korupcije i kriminala.

Makedonija je još 2005. godine stekla status kandidata, ali zbog spora s Grčkom o svom imenu još nije dobila datum za početak pregovora.

U Skoplju se nadaju da će konačno preskočiti tu prepreku, dok u Atini kritiziraju Skoplje zbog odluke da podigne spomenik Aleksandru Velikom, za koga Grci kažu da je njihov antički vojskovođa rođen u Peli, koga Makedonci sada smišljeno svojataju.

"Taj spomenik podstiče separatizam koji je najveća prijetnja Balkanu", prenose atinski mediji upozorenje grčkih zvaničnika.

U neizvjesnoj situaciji je i Tirana, koja se već dvije godine suočava sa političkom paralizom zbog spora dvije vodeće stranke - Demokratske i Socijalističke partije - o ključnim pitanjima daljnjeg razvoja zemlje.

Ta kriza se još više produbila poslije nedavnih lokalnih izbora za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, isto kao i izbori za parlament prije dvije godine.

Komesar EU za proširenje Stefan Füle je tim povodom pozvao dvije strane da otvore dijalog i da izvedu zemlju iz političkog ćorsokaka.

"Ako demokratija ne funkcionira to će imati posljedice na integracije Tirane sa EU", prenijele su agencije Füleovo upozorenje.

Kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je najviše zaostala u eurointegracijama zbog dubokih unutrašnjih političkih i etničkih podjela.

To potvrđuje i sadašnja "kriza vlasti" koja nije formirana ni godinu dana poslije parlamentarnih izbora.

Poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, uslijedio je zastoj u reformama i BiH još nije podnijela molbu za dobijanje statusa kandidature za ulazak u EU.

Srbija je napravila značajan korak ka dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU izručenjem dvojice posljednjih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U Beogradu se sada bije bitka i za dobijanje datuma početka pristupnih pregovora sa Unijom što će zavisiti od napretka u pregovorima Beograda i Prištine i od dinamike usvajanja sistemskih zakona, odnosno reformi pravosudnog sistema i borbe protiv kriminala i korupcije.

Evropska Komisija će objaviti izvještaj početkom oktobra, a lideri EU treba da ga usvoje krajem godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: