Regija
0

Reuters: Dužnička kriza prijeti utjecaju EU na zapadnom Balkanu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dužnička kriza u Evropskoj uniji predstavlja prijetnju po njen utjecaj u regiji zapadnog Balkana, tvrdi agencija Reuters, ističući da su "finansijski vrtlozi" u Uniji neprijatno iznenadili vlade regije koje su na vlast došle uz obećanje da će članstvo u EU izliječiti sve boljke.

"Politička klasa osjeća da je Evropska unija počela da izgleda manje atraktivno. Da li je vrijedno tako naporno pokušavati? Da li je vrijedno praviti toliko mnogo kompromisa", rekao je za britansku agenciju neimenovani evropski diplomat, sa službom na Balkanu.

Reuters navodi da je i prije globalne ekonomske krize postojala bojazan unutar nekih država EU zbog proširenja broja članica iznad sadašnjih 27 i da evropski diplomati priznaju da je proširenje sada u drugom planu, uzimajući u obzir egzistencijalnu krizu koja potresa Uniju.

"U čemu je poenta ako je Evropa okrenuta sebi... Zašto prodavati porodično srebro ako je cilj dalek i neodređen", rekao je taj evropski diplomat.

Zapadni diplomati upozorili su da kriza ugrožava kredibilitet Unije kao pokretača stabilnosti i reforme u njenom vlastitom dvorištu a da je privlačna snaga EU pokrenula bolne ekonomske i političke reforme u zemljama zapadnog Balkana.

Ta privlačna snaga Unije smirila je nacionaliste u Srbiji, razoružala pobunjenike u Makedoniji i Hrvatsku učinila ozbiljnijom u iskorjenjivanju korupcije, ocijenila je britanska agencija.

"Slovenija je prva zemlja koja se pojavila iz pepela bivše Jugoslavije i ušla u EU, Hrvatska će to učiniti polovinom 2013. godine, a ostalim zemljama, uz Albaniju, rečeno je da će biti primljeni poslije. Ali kada?", navodi Reuters u analizi.

Britanska agencija piše i da je podrška članstvu u Evropskoj uniji ostala relativno visoka na Balkanu i da ne postoji realna alternativa za tu regiju okruženu sa svih strana državama članicama EU i kojoj je EU najveći trgovinski partner.

Gubitak utjecaja EU je udarac naporima ka pronalaženju rješenja za mnoštvo nesuglasica u regiji koja se još oporavlja od posljedica sukoba iz devedesetih, piše Reuters.

Dok se članstvo Hrvatske sada čini neminovnim, nema rezultata pritisaka da suprotstavljene etničke zajednice u Bosni i Hercegovini poslije više od godinu dana od izbora formiraju vladu.

Kandidatura Srbije je talac, kako smatra Reuters, malo vjerovatnog zbližavanja s Kosovom, gdje manjinski Srbi dežuraju na barikadama podignutim protiv NATO snaga i Euleksa od jula.

Makedonija ne može da započne pregovore dok ne riješi 20 godina dug spor s Grčkom o imenu i umjesto toga stremi otvorenoj nacionalističkoj agendi koja ljuti manjinske Albance, kojih ima 25 posto.

U Crnoj Gori podrška evropskim integracijama ostaje visoka iako je opala na 62 posto sa 75 posto koliko je iznosila 2009. godine, navodi britanska agencija, pozivajući se na rezultate istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava.