BiH
69

Zakonom o lokalnoj samoupravi nadležnost osnovnog obrazovanja prelazi na niže nivoe vlasti

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prijedlogom zakona o lokalnoj samoupravi, o kojem će sutra na sjednici raspravljati zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, predviđeno je da u nadležnost općina pređe osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređivanje ustanova osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ovaj zakon utvrdila je prethodno Vlada KS, a njime se utvrđuju nadležnosti jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH.

S druge strane, sredinom oktobra, na redovnom sastanku načelnika sarajevskih općina zaključeno je da Zakon o principima lokalne samouprave FBiH mora biti mijenjan paralelno s dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, jer samo na taj način obaveze s kantonalnog mogu preći na općinski nivo.

Načelnici sarajevskih općina tada su također usaglasili da Kanton općinama mora osigurati i prava koja su predviđena Zakonom o pripadnosti javnih prihoda FBiH, kako bi lokalne zajednice uopće mogle provoditi Zakon o lokalnoj samoupravi KS.

Sastanak načelnika organizirao je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je napomenuo da je usvajanju ovog zakona prethodila presuda Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine po kojoj određene nadležnosti moraju biti vraćene općinama no nadležni u Kantonu to nikada nisu proveli u djelo te se sada parcijalno vraćaju obaveze općinama.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, rečeno je da će poteškoće nastati ukoliko KS općinama "prenese" samo obaveze, ali ne i izvore finansiranja.

Zaključeno je da nijedna općina neće moći finansirati predškolsko i osnovno obrazovanje ako Kanton novac ne proslijedi općinama.

Prema prijedlogu ovog zakona, općinama i Gradu Sarajevo, kao jedinicama lokalne samouprave, dat će se i mogućnost da osnivaju, grade i upravljaju objektima namijenjenim kulturnim i sportskim sadržajima.

Također, Zakonom je predviđena izgradnja, upravljanje, finansiranje i unapređivanje lokalne/općinske infrastrukture, a iz nadležnosti lokalne samouprave izuzete su nadležnosti koje se odnose na komunalnu djelatnost koji imaju zajedničku nedjeljivu infrastrukturu (vodosnabdijevanje, kanalizacija, grijanje, distribucija gasa, javni saobraćaj, javna rasvjeta, groblja koja nisu lokalna).

Ovom Prijedlogu zakona prethodile su brojne rasprave svih subjekata na koje se zakon odnosi, a konačnu riječ o ponuđenim zakonskim rješenjima dat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.