BiH
2

Danas sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas će razmatrati, između ostaloga, Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi koji predviđa da nadležnost predškolskog i osnovnog obrazovanja pređe na općinski nivo.

Razmatrat će se i Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Trebević" koji se donosi u svrhu stavljanja pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-historijskim vrijednostima.

Donošenjem predloženog Zakona, osim pravne zaštite prirodnog naslijeđa, stvorit će se osnovi za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na statute nekoliko zdravstvenih ustanova također su na dnevnom redu sjednice.

Razmatran će biti i Prijedlog odluke o davanju imena trgu na području općine Vogošća, kao i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo te Prijedlog Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013. do 2015.godine.

Ovoj sjednici prethodit će nastavak u septembru prekinute sjednice, a zastupnicima je preostalo da odlučuju o izvještajima o radu i financijskom poslovanju za proteklu godinu 14 javnih ustanova nad kojima nadzor vrši Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.