Parlament FBiH
0

Zakon o reduciranju prava nezaposlenih, glasanje poslanika odgođeno

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu odgođeno je izjašnjavanje poslanika o nacrtu zakona kojim je Federalna vlada kao predlagač najavila smanjenje naknada osobama koje ostanu bez posla i skraćenje vremenskog perioda u kojem se isplaćuju te naknade.

Odgodom glasanja zaključen je današnji rad Predstavničkog doma, a nastavak sjednice najavljen orijentaciono za 11. maj.

Prethodno je ocijenjeno je da je ponuđeni tekst diskutabilan i da predlagač treba da razmisli o primjedbama.

Jedno od Vladinih obrazloženja je da ona želi stimulirati nezaposlene na aktivnije traženje posla.

"Visina naknade dostigla je visinu najniže plaće, što nikako nije stimulirajuća činjenica nezaposlenim osobama da za vrijeme primanja naknade aktivno traže posao", navedeno je.

Ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević rekao je između ostalog parlamentarcima da je već postalo pojava da se nezaposleni ne javljaju na određene ponude za posao.

Poslanica Demokratske narodne zajednice Hafeza Sabljaković je izjavila da takvih osoba sigurno ima, ali po njenom uvjerenju malo.

Jednu od najzapaženijih primjedbi izrekla je poslanica Suada Hadžović predočivši računicu da bi najniža naknada nezaposlenima umjesto sadašnjih 312 KM iznosila oko 240 KM ako Parlament uvaži najavljeni zakon predložen iz Vlade u formi izmjena sadašnjeg zakonodavstva.

Ova računica ukazuje na dodatno osiromašenje građana, dodala je Hadžović.

Ministar Jelečević je kazao i to da je Vlada predložila zakon imajući u vidu preporuke Svjetske banke koje se odnose na reformu socijalnih naknada i naknada za nezaposlenost.